+36702965820 info@easykit.hu

A mostani cikkünk témáját egy hozzánk érkezett üzenet inspirálta, melyben több kérdés és gondolat merült fel a hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel kapcsolatban, különös tekintettel az árára.

Íme az üzenet:
Tudják, nagyon sokat szemeztem ilyen, és ehhez hasonló készülékekkel, rendszerekkel, de sajnos ez nekem nagyon drága!  Igen tudom, az előállítási költség, minőségi alapanyag, de számomra ez mindig elérhetetlen lesz, pedig higgyék el, tisztességesen dolgozom.

Tényleg nagyon jó és hasznos dolognak tartom, és azon kívül, hogy rengeteg energiát takarít meg vele az ember, más előnyei is vannak. Csak azt nem értem, miért nem dolgoznak ki egy olyan “modellt”, ami megfizethető lenne, mert ez most csak a felsőbb osztály kiváltsága.

Ahhoz, hogy az üzenetben feltett kérdésekre válaszolni tudjunk, több oldalról kell megvizsgálnunk a témát, hiszen nem csupán egy hővisszanyerős szellőztető gépet veszünk, hanem annál sokkal többet.

Elsőként bemutatjuk, mi is az a hővisszanyerős szellőztető, hogyan működik, melyek a rendszer főbb elemei. Majd áttekintjük, hogy egy családi ház építése során melyek azok a költségek, melyekkel számolni kell, és ezek a költségtípusok milyen módon oszlanak meg az összköltséghez képest.

Az utolsó témakörben pedig a szellőztető rendszer árára fókuszálunk, és megpróbálunk választ adni a hozzánk érkezett kérdésekre.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer

Előző cikkünkben – Miért fontos a szellőztetés – már írtunk a szellőztetés fontosságáról, ha azt a bejegyzést még nem láttad, továbbolvasás előtt érdemes elolvasni.

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszer elsődleges feladata az otthonok friss levegő cseréjének biztosítása energiahatékony módon.

Számtalan megoldás létezik az ablakba szerelhető szellőzőn keresztül egészen a központi hővisszanyerős szellőztető rendszerig, mely viszont a leghatékonyabb megoldás otthonunk szellőztetésre.

Felépítését tekintve két fő részből áll. Az egyik fő egység a szellőztetőgép, ami a levegő elszívásáért és befúvásáért felelős, a másik pedig a szellőztető rendszerelemek: a szellőztetőcsövek, elosztódobozok, légszelepek.

Hővisszanyerős szellőztetőgép

Hőcserélő

A szellőztetőgép alapegysége a hőcserélő. Ebből is sokféle típus van a piacon, amelyek különbözhetnek működési elvükben – keresztáramú, kereszt ellenáramú – vagy anyagukat tekintve – papír, műanyag –, illetve léteznek entalpia hőcserélők is, amelyek képesek „visszapárásítani” az egyébként szárazabb friss levegőt, biztosítva ezzel a megfelelő páratartalmat.

A hőcserélőben – mint ahogy a neve is mutatja – történik meg a benti, illetve a kinti levegő hőjének átadása. Télen a szellőztetőgép által a lakótérből elszívott, lecserélni kívánt levegő átadja hőjét a kintről befújt, hideg friss levegőnek.

Az Ubbink Vigor mindezt 91%-os – Passzívház Intézet által minősített – hatásfokkal végzi, ami a magyarországi piacon az egyik legjobb hatásfok.

Példa I.

 • Családi ház /lakás belső hőmérséklete: 21°C
 • Kinti hőmérséklet: -4°C
 • Hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfoka (Passzívház Intézet szerint): 91%
 • Szellőztetőgép által a lakótérbe befújt levegő hőmérséklete: 15.1°C

Példa II.

 • Családi ház /lakás belső hőmérséklete: 21°C
 • Kinti hőmérséklet: -4°C
 • Hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfoka (Passzívház Intézet szerint): 80%
 • Szellőztetőgép által a lakótérbe befújt levegő hőmérséklete: 12.8°C

A Passzívház Intézet által minősített hővisszanyerős szellőztetőgépek mindegyike kereszt-ellenáramú hőcserélővel van ellátva. Ennek oka nagyon egyszerű, ez a fajta hőcserélőnek van a legjobb hővisszanyerési hatásfoka.

Ventilátor

Az Ubbink Vigor szellőztetőgép egy új fejlesztésű ventilátor egységet kapott. Ventilátor tervezésekor elsődleges szempont volt a megfelelő áramlási viszonyok biztosítása és az energiafogyasztás csökkentése ezzel biztosítva a ház energiatakarékos üzemeltetését.

A ventilátor, illetve a rendszer légáramlásának változásait szoftveresen mérik és szükség esetén szabályozzák az állandó áramlású ventilátor működési paraméterit.

Ennek segítségével a szellőztetőgép – ventilátor – mindig megfelelő szellőztetést biztosít a ventilátor sebességének módosításával.

A ventilátor forgóalapjainak kialakítása, geometriája lehetővé tette azt, hogy a magasabb hatásfok mellett alacsonyabb fogyasztású lett – versenytársakéhoz képest – az Ubbink Vigor szellőztetőgépe.

Szellőztető rendszerelemek

A szellőztető rendszerelemek közé tartoznak a szellőztetőcsövek – légcsatorna -, melyek a levegő szállítását végzik a szellőztetőgéptől az egyes befúvási vagy elszívási pontokig.

Elszívási, illetve beszívási pontok tervezésénél az elsődleges szabály az, hogy a vizes helységekből – fürdőszoba, WC, konyha – elszívjuk a levegőt, és ezzel együtt az ott keletkezett párát, a lakóhelységekbe – hálószoba, gyerekszoba, nappali – pedig befújjuk a friss levegőt.

A szellőztetőcsövek – légcsatorna – többféle külső átmérőben kaphatók – 63 mm, 75 mm, 90 mm –, amik az átmérőn túl a szállított levegő mennyiségében különböznek egymástól. A nagyobb átmérőjű légcsatornából kevesebb kell – helységeként különböző mennyiségű levegőt kell befújni vagy elszívni –, adott mennyiségű levegő szállításához viszont a szerelés szempontjából – monolit födémben való elvezetés, álmennyeztben való szerelés – a kisebb átmérőjű szellőztetőcső – légcsatorna – a jobb megoldás.

A szellőztetőcsövek – légcsatorna – rugalmasak, flexibilisek, és gyakorlatilag derékszögben – megfelelő hajlítási sugár betartásával – hajlíthatók. Mindezek mellett antisztatikus és antibakteriális belső felülettel rendelkeznek, ezzel is akadályozva a légúti fertőzések kialakulását.

A szellőztetőrendszer többi eleméről – elosztódobozok, hangtompítók, légszelepek – sem szabad megfelejtkezni, érdemes törekedni arra, hogy a hővisszanyerős szellőztető forgalmazója által ajánlott elemeket építsd be a rendszerbe

Házépítés költségei

Egy családi ház építésének végső költségeit számos dolog befolyásolja, amelyek közül a főbb tényezőket érdemes nagyon átgondolni.

Családi ház építéséi költségeit befolyásoló tényezők

Helyszín, telek

Az építkezés első jelentősebb tétele a telek, melynek ára nemcsak nagyságától, hanem földrajzi elhelyezkedésétől függően is jelentősen változhat. Vannak olyan városok, ahol magas az építési telek négyzetméter ára – például Győr, Sopron, Székesfehérvár – , és vannak kevésbé drága helyek is az országban.

A telek árát tovább növelheti a közművek bevezetése, illetve a szükséges tereprendezési munkák. Adott városon belül is nagy eltérések lehetnek az árakban, érdemes mérlegelni, hogy megéri-e a plusz költséget az adott telek.

Tervezés

A tervek elkészíttetése és az engedélyeztetések jelentős költséggel járnak. A Magyar Építész Kamarának létezik egy ajánlása a tervezési díjakra, amely alapján az engedélyeztetési terv és a tervezési vázlatterv elkészítése a teljes építési költség 2,5-3 százaléka is lehet.

Aki egy új családi házat szeretne építeni 30 millió forintért, annak 7-900 ezer forintos tervezési költséggel érdemes számolnia, az esetleges kisebb módosítások pedig további plusz költséget jelenthetnek. Érdemes arra is figyelni, hogy a tervezés és az engedélyeztetés költségét külön is kezelhetik a tervezőirodák.

Családiház mérete és elosztása

A családi ház méretének meghatározása egy nehéz feladat, különösen fiatal házasok esetében, hiszen még nem lehet pontosan tudni, hogy hányan – gyerekek, szülők, nagyszülők – is fognak együtt élni hosszútávon.

Hasonló problémát vett fel az egyszintes vagy kétszintes ház kérdése is, hiszen mindegyiknek meg van az előnye, hátránya, viszont a költség szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy melyik típusú és mekkora méretű házat építtetünk.

Építész tervezők tapasztalatai alapján a kedvező családi ház méretének meghatározásakor 25-30 m2/fővel érdemes számolni. Ekkora méretű alapterületen megfelelő méretű lakó- és közösségi tereket lehet kialakítani, egy jól élhető családi házat kapunk.

Szerkezeti és szakipari munkák

Az építkezés összeköltségének legnagyobb részét a szerkezeti és szakipari munkák teszik ki. Ezeknek a munkáknak költségei között is vannak eltérések, melyek eloszlása az alábbi táblázatban látható:

A szerkezeti munkák tehát az építkezés jelentős részét teszik ki mind anyagi szempontból, mind pedig időben is. Ezen felül szükség van további munkálatok elvégzésére, amelyek költségeit az alábbiak szerint érdemes tervezni.

Az építkezés költségeit nézve a telek és a szerkezeti, illetve szakipari munkák azok, amelyek a legnagyobb részét képzik az összköltségnek, ezért ezeken a területeken érdemes a legnagyobb figyelmet fordítani arra, hogy ne lépjük túl a rendelkezésünkre álló pénzforrásokat, legyen az önerő vagy hitel.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer ára

A rendszer ára egy jól tervezhető tétel, mely jelentősen nem függ attól, hogy mekkora – 110 vagy 125 m2 – családi házat építünk.

Tapasztalataink alapján idő, pénz és munka szempontjából is sokkal kedvezőbb, ha a ház építésekor szerelik be a hővisszanyerős szellőztető rendszert, mert egy utólagos beszerelés minden szempontból megterhelőbb lesz.

Egy ilyen rendszer költsége három fő részből tevődik össze:

 • Hővisszanyerős szellőztetőgép
 • Szellőztető rendszerelemek
 • Beszerelési munkadíj

Szellőztetőgép

A rendszer fő alapegysége a szellőztetőgép, amelyből egy átlagos családi házba 325 vagy 400 m3/h-s gép megfelelően elvégzi a szükséges légcsererét.

Szellőztetőgép keresésekor mindig legyen mérvadó a Passzívház Intézet minősítése, mert ez garanciát jelent a megfelelő minőségre. Az itthoni piacon elérhető szellőztetőgépek összehasonlításáról – teljesítmény, hatásfok, árak – itt olvashattok bővebben.

Szellőztető rendszerelemek ára

A szellőztetőcsövek, légszelep, hangtompítók a költség szempontjából kis részét képezik a hővisszanyerős szellőztető rendszernek. Ebből is adódik, hogy árban nincs jelentősebb különbség egy 90 és egy 130 m2-es családi ház szellőztető rendszere között, különösen akkor, ha mindkettőben képes elvégezni a szellőztetést egy ugyanakkora méretű szellőztetőgép

Beszerelési munkadíj

A szerelési munkadíj alatt nem kizárólag a fizikai szerelésért kell fizetni, hanem a szellőztetési terv elkészítéséért is, amire érdemes figyelni az árajánlatokban, hiszen jelentősebb tétel lehet ez is.

Egy átlagos hővisszanyerős szellőztető esetében a szerelési és tervezési díj a rendszer összköltségének 20-30%-ka is lehet.

„Szereld magad” szellőztető rendszerek – Easykit

A szellőztető rendszer szerelése – köszönhetően az egyszerű felépítési rendszerelemeknek – nem igényel különösen nagy szaktudást, azt mi magunk is el tudjuk végezni. A flexibilis szellőztetőcsövek lefektetéséhez, a műanyag szelepfogadók rögzítéséhez és szereléséhez nincs szükség speciális szerszámokra.

A nálunk elérhető rendszerek ebben a szellemben lettek kialakítva, szem előtt tartva a minőséget és szakmaiságot.

A rendszer tervezését mi végezzük, és a tőlünk kapott szerelési útmutatók, illetve a helyszíni konzultációk segítségével – átbeszéljük közösen a szellőztetési tervet, megnézzük a rendszerelemeket, illetve a szerelés végén ellenőrizzük, és ha szükséges kijavítjuk a rendszert – a szerelést az ügyfél is minden gond nélkül el tudja végezni.

Szereld magad rendszer előnyei:

 • Akkor végezheted a szerelést, amikor szeretnéd, nem kell várnod a kivitelező csapatra
 • Jelentős – 20,30% – költséget tudsz megtakarítani azzal, ha magad szereled a rendszert
 • A munka minősége olyan lesz, amilyet szeretnél

„Felsőbb osztály kiváltsága” – válasz

Ha egy szóval kell válaszolni arra kérdésre, hogy a szellőztető rendszer a felsőbb osztály kiváltsága-e, akkor a válasz egyértelműen nem.

Azt gondoljuk, hogy tudatos költségvetéssel és jó tervezéssel mindenki számára elérhető lehet egy kiváló minőségű rendszer. Az építkezés teljes költségének 2.5-3% -át teszi ki egy felső kategóriás hővisszanyerős szellőztető, amely amellett, hogy megfelelő minőségű és egészségű levegőt biztosít, jelentős energiát is megtakarít.

A „szereld magad” lehetőség pontosan azért lett bevezetve, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a fajta rendszer.

Pin It on Pinterest