+36702965820 info@easykit.hu

A hővisszanyerős szellőztető rendszer sokak szerint csak a leggazdagabbak büdzséjébe férhet bele. Jobb előre gondolni a jövőre: a szellőztető rendszer utólag történő beépítése csak még többe kerül.

A mostani cikkünk témáját egy hozzánk érkezett üzenet inspirálta, melyben több kérdés és gondolat merült fel a hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel kapcsolatban, különös tekintettel az árára.

Íme az üzenet:
Tudják, nagyon sokat szemeztem ilyen, és ehhez hasonló készülékekkel, rendszerekkel, de sajnos ez nekem nagyon drága!  Igen tudom, az előállítási költség, minőségi alapanyag, de számomra ez mindig elérhetetlen lesz, pedig higgyék el, tisztességesen dolgozom.

Tényleg nagyon jó és hasznos dolognak tartom, és azon kívül, hogy rengeteg energiát takarít meg vele az ember, más előnyei is vannak. Csak azt nem értem, miért nem dolgoznak ki egy olyan “modellt”, ami megfizethető lenne, mert ez most csak a felsőbb osztály kiváltsága.

Ahhoz, hogy az üzenetben feltett kérdésekre válaszolni tudjunk, több oldalról kell megvizsgálnunk a témát, hiszen nem csupán egy hővisszanyerős szellőztető gépet veszünk, hanem annál sokkal többet.

Elsőként bemutatjuk, mi is az a hővisszanyerős szellőztető, hogyan működik, melyek a rendszer főbb elemei. Majd áttekintjük, hogy egy családi ház építése során melyek azok a költségek, melyekkel számolni kell, és ezek a költségtípusok milyen módon oszlanak meg az összköltséghez képest.

Az utolsó témakörben pedig a szellőztető rendszer árára fókuszálunk, és megpróbálunk választ adni a hozzánk érkezett kérdésekre.

Hővisszanyerős légcserélő rendszer

Előző cikkünkben – Miért fontos a szellőztetés – már írtunk a szellőztetés fontosságáról, ha azt a bejegyzést még nem láttad, továbbolvasás előtt érdemes elolvasni.

A központi hővisszanyerős szellőztető rendszer elsődleges feladata az otthonok friss levegő cseréjének biztosítása energiahatékony módon.

Számtalan megoldás létezik az ablakba szerelhető szellőzőn keresztül egészen a központi szellőztető rendszer amely viszont a leghatékonyabb megoldás otthonunk szellőztetésre.

Felépítését tekintve két fő részből áll. Az egyik fő egység a szellőztetőgép, ami a levegő elszívásáért és befúvásáért felelős, a másik pedig a szellőztető rendszerelemek: a szellőztetőcsövek, elosztódobozok, légszelepek.

Hővisszanyerő szellőztető rendszerek

A családi ház szellőztetése nem mindig egyszerű feladat, és nem is feltétlenül költséghatékony: ebben segít a hővisszanyerés technikája. Egy passzív ház felépítésének alapja egy hatékony légcserélő berendezés, de lássuk először, hogy milyen családi ház szellőztető rendszerek állnak rendelkezésre!

A piacon számos szellőztetőgép megtalálható, melyek között azonban minőségben, hatásfokban és ár-érték arányban hatalmas a szórás. Mint minden beruházás előtt, ebben az esetben is érdemes több helyről tájékozódni.

Ehhez adunk most segítséget azzal, hogy összehasonlítottunk néhány minőségi szellőzetőgépet. Íme az eredmény: A nagy szellőztetőgép összehasonlítás

A hővisszanyerős szellőztetőgép választásánál jó támpontot ad a Passzívház Intézet minősítése, amely az egyik legátfogóbb és legszigorúbb minősítési rendszer. Többek között a szellőztetőgépek hatásfokát és teljesítményét beépített állapotban – szellőztetőcsövekkel, légellenállással együtt – vizsgálják.

Hőcserélő szellőztető

A szellőztetőgép alapegysége a hőcserélő. Ebből is sokféle típus van a piacon, amelyek különbözhetnek működési elvükben – keresztáramú, kereszt ellenáramú – vagy anyagukat tekintve – papír, műanyag –, illetve léteznek entalpia hőcserélők is, amelyek képesek „visszapárásítani” az egyébként szárazabb friss levegőt, biztosítva ezzel a megfelelő páratartalmat.

A hőcserélőben – mint ahogy a neve is mutatja – történik meg a benti, illetve a kinti levegő hőjének átadása. Télen a szellőztetőgép által a lakótérből elszívott, lecserélni kívánt levegő átadja hőjét a kintről befújt, hideg friss levegőnek.

Az Ubbink Vigor mindezt 91%-os – Passzívház Intézet által minősített – hatásfokkal végzi, ami a magyarországi piacon az egyik legjobb hatásfok.

Példa I.

 • Családi ház /lakás belső hőmérséklete: 21°C
 • Kinti hőmérséklet: -4°C
 • Hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfoka (Passzívház Intézet szerint): 91%
 • Szellőztetőgép által a lakótérbe befújt levegő hőmérséklete: 15.1°C

Példa II.

 • Családi ház /lakás belső hőmérséklete: 21°C
 • Kinti hőmérséklet: -4°C
 • Hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfoka (Passzívház Intézet szerint): 80%
 • Szellőztetőgép által a lakótérbe befújt levegő hőmérséklete: 12.8°C

A Passzívház Intézet által minősített hővisszanyerős szellőztetőgépek mindegyike kereszt-ellenáramú hőcserélővel van ellátva. Ennek oka nagyon egyszerű, ez a fajta hőcserélőnek van a legjobb hővisszanyerési hatásfoka.

Hőcserélős ventilátor

Az Ubbink Vigor szellőztetőgép egy új fejlesztésű ventilátor egységet kapott. Ventilátor tervezésekor elsődleges szempont volt a megfelelő áramlási viszonyok biztosítása és az energiafogyasztás csökkentése ezzel biztosítva a ház energiatakarékos üzemeltetését.

A ventilátor, illetve a rendszer légáramlásának változásait szoftveresen mérik és szükség esetén szabályozzák az állandó áramlású ventilátor működési paraméterit.

Ennek segítségével a szellőztetőgép – ventilátor – mindig megfelelő szellőztetést biztosít a ventilátor sebességének módosításával.

A ventilátor forgóalapjainak kialakítása, geometriája lehetővé tette azt, hogy a magasabb hatásfok mellett alacsonyabb fogyasztású lett – versenytársakéhoz képest – az Ubbink Vigor szellőztetőgépe.

Szellőztető rendszerelemek

A szellőztető rendszerelemek közé tartoznak a szellőztetőcsövek – légcsatorna -, melyek a levegő szállítását végzik a szellőztetőgéptől az egyes befúvási vagy elszívási pontokig.

Elszívási, illetve beszívási pontok tervezésénél az elsődleges szabály az, hogy a vizes helységekből – fürdőszoba, WC, konyha – elszívjuk a levegőt, és ezzel együtt az ott keletkezett párát, a lakóhelységekbe – hálószoba, gyerekszoba, nappali – pedig befújjuk a friss levegőt.

A szellőztetőcsövek – légcsatorna – többféle külső átmérőben kaphatók – 63 mm, 75 mm, 90 mm –, amik az átmérőn túl a szállított levegő mennyiségében különböznek egymástól. A nagyobb átmérőjű légcsatornából kevesebb kell – helységeként különböző mennyiségű levegőt kell befújni vagy elszívni –, adott mennyiségű levegő szállításához viszont a szerelés szempontjából – monolit födémben való elvezetés, álmennyeztben való szerelés – a kisebb átmérőjű szellőztetőcső – légcsatorna – a jobb megoldás.

A szellőztetőcsövek – légcsatorna – rugalmasak, flexibilisek, és gyakorlatilag derékszögben – megfelelő hajlítási sugár betartásával – hajlíthatók. Mindezek mellett antisztatikus és antibakteriális belső felülettel rendelkeznek, ezzel is akadályozva a légúti fertőzések kialakulását.

A szellőztetőrendszer többi eleméről – elosztódobozok, hangtompítók, légszelepek – sem szabad megfelejtkezni, érdemes törekedni arra, hogy a hővisszanyerős szellőztető forgalmazója által ajánlott elemeket építsd be a rendszerbe

Hővisszanyerős szellőztető rendszer ára

A rendszer ára egy jól tervezhető tétel, mely jelentősen nem függ attól, hogy mekkora – 110 vagy 125 m2 – családi házat építünk.

Tapasztalataink alapján idő, pénz és munka szempontjából is sokkal kedvezőbb, ha a ház építésekor szerelik be a hővisszanyerős szellőztető rendszert, mert egy utólagos beszerelés minden szempontból megterhelőbb lesz.

Egy ilyen rendszer költsége három fő részből áll össze:

 • Hővisszanyerős szellőztetőgép
 • Szellőztető rendszerelemek
 • Beszerelési munkadíj

Hővisszanyerős szellőztető ár

A rendszer fő alapegysége a szellőztetőgép, amelyből egy átlagos családi házba 325 vagy 400 m3/h-s gép megfelelően elvégzi a szükséges légcsererét.

Szellőztetőgép keresésekor mindig legyen mérvadó a Passzívház Intézet minősítése, mert ez garanciát jelent a megfelelő minőségre. A nagy szellőztetőgép összehasonlítás már elkészült, érdemes ránézni. 

Szellőztető rendszerelemek ára

A szellőztetőcsövek, légszelep, hangtompítók a költség szempontjából kis részét képezik a hővisszanyerős szellőztető rendszernek. Ebből is adódik, hogy árban nincs jelentősebb különbség egy 90 és egy 130 m2-es családi ház szellőztető rendszere között, különösen akkor, ha mindkettőben képes elvégezni a szellőztetést egy ugyanakkora méretű szellőztetőgép

Beszerelési munkadíj

A szerelési munkadíj alatt nem kizárólag a fizikai szerelésért kell fizetni, hanem a szellőztetési terv elkészítéséért is, amire érdemes figyelni az árajánlatokban, hiszen jelentősebb tétel lehet ez is.

Egy átlagos hővisszanyerős szellőztető esetében a szerelési és tervezési díj a rendszer összköltségének 20-30%-ka is lehet.

„Szereld magad” szellőztető rendszerek – Easykit

A szellőztető rendszer szerelése – köszönhetően az egyszerű felépítési rendszerelemeknek – nem igényel különösen nagy szaktudást, azt mi magunk is el tudjuk végezni. A flexibilis szellőztetőcsövek lefektetéséhez, a műanyag szelepfogadók rögzítéséhez és szereléséhez nincs szükség speciális szerszámokra.

A nálunk elérhető rendszerek ebben a szellemben lettek kialakítva, szem előtt tartva a minőséget és szakmaiságot.

A rendszer tervezését mi végezzük, és a tőlünk kapott szerelési útmutatók, illetve a helyszíni konzultációk segítségével – átbeszéljük közösen a szellőztetési tervet, megnézzük a rendszerelemeket, illetve a szerelés végén ellenőrizzük, és ha szükséges kijavítjuk a rendszert – a szerelést az ügyfél is minden gond nélkül el tudja végezni.

Szereld magad rendszer előnyei:

 • Akkor végezheted a szerelést, amikor szeretnéd, nem kell várnod a kivitelező csapatra
 • Jelentős – 20,30% – költséget tudsz megtakarítani azzal, ha magad szereled a rendszert
 • A munka minősége olyan lesz, amilyet szeretnél

„Felsőbb osztály kiváltsága” – válasz

Ha egy szóval kell válaszolni arra kérdésre, hogy a szellőztető rendszer a felsőbb osztály kiváltsága-e, akkor a válasz egyértelműen nem.

Azt gondoljuk, hogy tudatos költségvetéssel és jó tervezéssel mindenki számára elérhető lehet egy kiváló minőségű rendszer. Az építkezés teljes költségének 2.5-3% -át teszi ki egy felső kategóriás hővisszanyerős szellőztető, amely amellett, hogy megfelelő minőségű és egészségű levegőt biztosít, jelentős energiát is megtakarít.

A „szereld magad” lehetőség pontosan azért lett bevezetve, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a fajta rendszer.

Pin It on Pinterest