+36 70 365 2400 info@easykit.hu

A hővisszanyerős szellőztető rendszer sokak szerint csak a leggazdagabbak kiváltsága. A legfontosabb szempontokat figyelembe véve a hővisszanyerős szellőztető rendszer nagyon is megéri az árát. Otthonunk tervezgetésénél érdemes előre gondolkodni, mert a szellőztető rendszer utólagos beépítése sok plusz költséggel jár.

Mostani cikkünk témáját a következő üzenet inspirálta, amelynek írója több kérdést és felvetést fogalmazott meg a hővisszanyerős szellőztető rendszerekkel kapcsolatban.

„Tudják, nagyon sokat szemeztem ilyen, és ehhez hasonló készülékekkel, rendszerekkel, de sajnos ez nekem nagyon drága! Igen, tudom, ebben benne van az előállítási költség, a minőségi alapanyag, de számomra ez mindig elérhetetlen lesz, pedig higgyék el, tisztességesen dolgozom. Tényleg nagyon jó és hasznos dolognak tartom, és azon kívül, hogy rengeteg energiát takarít meg vele az ember, más előnyei is vannak. Csak azt nem értem, miért nincs olyan modell, ami megfizethető lenne, mert ez most csak a felsőbb osztály kiváltsága.”

Ahhoz, hogy az üzenetben feltett kérdésekre válaszolni tudjunk, több oldalról kell megvizsgálnunk a témát. Amikor e mellett a rendszer mellett döntünk, nem csupán egy hővisszanyerős szellőztető gépet veszünk, hanem annál sokkal többet.

Elsőként bemutatjuk, mi is az a hővisszanyerős szellőztető, hogyan működik, melyek a rendszer főbb elemei. Majd áttekintjük, hogy egy családi ház építésekor milyen költségekkel kell számolnunk, és hogy ezek a költségtípusok hogyan oszlanak meg az összköltséghez képest. Ha ezeket tisztáztuk, rátérünk a szellőztető rendszer árára, hogy mi, miért és mennyibe kerül.

Mi az a hővisszanyerős szellőztető rendszer?

A családi ház szellőztetése nem mindig egyszerű feladat, és hagyományos módszerekkel jellemzően nem is költséghatékony – erre a problémára is megoldást jelent a hővisszanyerés technikája. A központi, hővisszanyerős szellőztetőrendszer elsődleges feladata, hogy az otthonunkban folyamatosan biztosítsa a friss levegőt, mindezt energiahatékony módon a maximális komfortszint mellett.

A hővisszanyerős szellőztető zárt ablakok mellett is biztosítja a friss levegő bejuttatását a házba. A rendszer gondoskodik arról, hogy a lakótér megszabaduljon a rossz, párás, elhasználódott levegőtől, miközben bejuttatja a szűrt, friss, meleg levegőt.

Energetikai szempontból óriási előnyt jelent, hogy mivel a rendszer hőcserelő funkciója meleg levegőt juttat a lakásba, úgy biztosítható folyamatosan a friss levegő, hogy nem csökken a benti hőmérséklet. Vagyis úgy maximalizáljuk a komfortot, hogy közben minimalizáljuk a fűtés költségeit.

 

Miért fontos?

 

A szellőztetés fontosabb annál, minthogy azt higgyük, az ablakok nyitogatása megfelelően biztosítja a friss levegőt otthonunkban. Az ablaknyitogatós lakásszellőztetés nem elegendő, erre a problémára a gépi szellőztetés kínál megoldást, ami biztosítja a folyamatos friss levegőt és penészesmentes lakást.

Előző cikkünkben – Miért fontos a szellőztetés – már írtunk arról, hogy miért nagyon fontos a hatékony szellőztetés. Ha esetleg azt a bejegyzést még nem láttad, olvasd el, mielőtt itt tovább haladsz a hővisszenyerős szellőztető részletes megismerésével.

A vastag falak, a jól záró, új műanyag ablakokkal együtt minden párát – emberi párolgás, mosás, főzés, fürdés stb. –, benntartanak a lakótérben, ami a lakásban keletkezik. Megfelelő szellőztetőrendszer nélküli, párazárt és légtömör lakásban a folyamatosan rossz minőségű levegő a penészképződés melegágya, még akkor is, ha csak kis mértékű a hőhíd és a szerkezetek megfelelően szigeteltek.

A központi, hővisszanyerős szellőztetőrendszer az életminőség javulása mellett számos egyéb előnyt is nyújt. A legjobb tulajdonsága, hogy folyamatosan szűrt és friss marad a levegő a lakáson belül, a páratartalom szintje optimális, ami megakadályozza a penészedést és gyakorlatilag nincs hőveszteség. A hőcserélős szellőztető meggátolja a penészképződést, ezáltal is elejét véve az allergiás, asztmás és egyéb egészségügyi tüneteknek, megbetegedéseknek.

Olyan lakásban, ahol a légtömörség (légzárás, ami műanyag vagy jó minőségű fa nyílászárók esetén általában megfelelő) nagyon jó, ott emiatt is szükséges a friss levegő biztosítása. A hőcserélős szellőztető megoldást jelent olyan esetben is, amikor a lakás egy forgalmas, vagy poros út mellett található, és emiatt a lakótérbe beáramló levegő minősége nem lenne megfelelő szűrés nélkül.

Kötelező a gépi szellőztetés

 

A szellőztető rendszer annyira fontos, hogy a legutóbbi TNM rendelet vonatkozó (2.4) pontja szerint az ablaknyitás már nem vehető figyelembe új hazák esetében„…a tartózkodási zónába minimálisan bejuttatandó friss levegő mennyiséget és az elvezetésre kerülő szennyezett levegőt, így a légcserét, csak szabályozott működésű hővisszanyerős szellőztetőrendszer vagy központi elszívásos szellőzés kiépítésével lehet biztosítani, mely a belső páratartalom és CO2-szint alapján automatikusan és folyamatosan, igény szerint üzemel.”

A rendelet értelmében, a komfortterekben központi szabályozott szellőztető rendszerekkel kell biztosítani a friss levegő szükséges mennyiségét.

A rendszer kialakításánál figyelembe vehetők a friss levegő bevezetésére alkalmas passzív, automatikus működésű páraszabályozású légbevezető elemek. A friss levegő külső nyílászárók teljes vagy részleges nyitásával történő bejuttatása nem vehető figyelembe az előírt érték számításánál. Mindenképpen gépi szellőzést kell kialakítani, ami lehet központi elszívásos rendszer, vagy hővisszanyerős szellőztető.

A hatályos TNM rendelet értelmében (7/2006 (V.24.) TNM rendelet) 2021. június 30-tól csak olyan épület kaphat használatbavételi engedélyt, amely teljesíti a szigorított épületenergetikai feltételeket. Fontos megjegyezni, hogy nem a bejelentés időpontja, hanem a használatbavétel dátuma számít, tehát aki most építkezik, annak már ilyen megoldáson kell gondolkodnia.

A rendeletet időközben – valószínűleg csak átmenetileg – visszavonták, azonban a szándék jól látható: legfeljebb egy éven belül Magyarországon nem adható át olyan új építésű lakóingatlan, aminek a szellőztetését ne gépi, folyamatos friss levegőt biztosító rendszer adná.

Hogyan működik

 

Elsődleges szabály  az elszívási, illetve beszívási pontok tervezésénél, hogy a vizes helyiségekből – fürdőszoba, WC, konyha – elszívjuk a levegőt (s ezzel együtt az ott keletkezett párát is), a lakóhelyiségekbe – hálószoba, gyerekszoba, nappali – pedig befújjuk a friss levegőt.

 

A hővisszanyerős szellőzető két fő részből áll. Az egyik ilyen egység a szellőztetőgép, ami a levegő elszívásáért és befúvásáért felelős, a másik pedig a szellőztető rendszerelemek: szellőztetőcsövek, elosztódobozok, légszelepek.

A szellőztetőcsövek (légcsatornák) annyira rugalmasak, hogy – megfelelő hajlítási sugár betartásával – gyakorlatilag derékszögben hajlíthatók. Mindezek mellett sima, antisztatikus és antibakteriális belső felülettel kell rendelkezniük, ezzel is akadályozva a légúti fertőzések kialakulását. Egy szellőztetőrendszert meglehetősen egyszerű felépíteni a födémbe, különösen, ha ez a fázis jól elő van készítve a gondos tervezéssel.

Rendszertípusok

 

Számtalan megoldás létezik az ablakba szerelhető szellőzőtől kezdve egészen a központi szellőztető rendszerig – nem árulunk zsákbamacskát vele, hogy utóbbi a leghatékonyabb megoldás. Mi két rendszert kínálunk vásárlóinknak: a  hővisszanyerős decentralizált, illetve hővisszanyerős központi rendszert.

A hővisszanyerős központi rendszer a legmodernebb, és a legjobb megoldás az esetek döntő többségében. 90% körüli valós hővisszanyerési hatásfokkal dolgozik,  hangcsillapított szellőző csatornákkal és szelepekkel. A működéséről többet megtudhatsz ebben a videóban.

easykit_szelloztetes_03

Kisebb lakásnál, vagy olyan körülmények mellett, amikor túl nagy felfordulással járna a légcsatorna hálózat kialakítása, megfelelő megoldást jelent egy vagy több decentralizált hővisszanyerős szellőztető eszköz beépítése. A decentralizált hővisszanyerős készülék beépítését javasoljuk 35-45m² körüli házak és lakások esetén. A legnagyobb előnye, hogy magas hővisszanyerési hatásfoka mellett a kivitelezés egyszerű, hiszen csupán egy nagyobb furatra van szükség. A telepítés menete nyomon követhető a következő videóban.

Melyiket válasszuk?

 

Számos gyártó van jelen szellőztetőgépekkel a piacon, ezek között azonban minőségben, hatásfokban és ár-érték arányban is jelentős különbségek vannak.  Mint minden beruházás előtt, érdemes több helyről tájékozódni a szellőztetőgépekről.

Szeretnénk azzal is hozzájárulni az optimális döntés meghozatalához, hogy összehasonlítottunk néhány minőségi szellőztetőgépet, amelyeket itt érhet el: A nagy szellőztetőgép összehasonlítás

Alapvető szempont, amelyet figyelembe kell venni, hogy egy átlagos családi házba 325 vagy 400 m3/h-s változat megfelelően elvégzi a szükséges légcsererét. Ha egy szóval kell válaszolni arra kérdésre, hogy a szellőztető rendszer a felsőbb osztály kiváltsága-e, akkor a válasz egyértelműen: nem.

Tapasztalataink szerint tudatos költségvetéssel és jó tervezéssel minden építkező számára elérhető lehet egy kiváló minőségű rendszer. Az építkezés teljes költségének mintegy 1.5-2.5%-át teszi ki egy felső kategóriás hővisszanyerős szellőztető, amely amellett, hogy megfelelő minőségű, egészséges levegőt szavatol, jelentős mennyiségű energiát is megtakarít.

Energiahatékony családi ház easykit hövisszanyerős szellőztető rendszer_03

A Passzívház Intézet minősítése

 

Szellőztetőgép keresésekor mindig legyen mérvadó a Passzívház Intézet minősítése, mert ez garanciát jelent a megfelelő minőségre. Egy passzívház felépítésének egyik alappilére egy nagyon hatékony légcserélő berendezés.

 Fontos tisztázni, hogy a passzívház egy koncepció, nem pedig márkanév. A passzívház egy olyan építési szabványt jelent, amely energiahatékony, kényelmes és megfizethető. Kiváló hőérzetet, nagyon magas komfort szintet biztosít, mindezt nagyon alacsony fűtésigény mellett. Nemcsak házak, de az abba beépítésre kerülő anyagok és berendezések is – pl. szellőztetőgép – viselhetik a passzívház minősítést.

Passzívház Intézet minősítése az egyik legátfogóbb és legszigorúbb minősítési rendszer. A minősítésnél többek között a szellőztetőgépek hatásfokát és teljesítményét is vizsgálják beépített, valós üzemi körülményeket szimuláló állapotban, vagyis szellőztetőcsövekkel, légellenállással együtt. Ez azért nagyon lényeges, mert ez mutatja meg, hogy a termékhez megadott adatok a beépítés után, egy hideg téli napon is megegyeznek a tényleges működés paramétereivel.  A következő linkre kattintva megmutatjuk, hogy mely paraméterek relevánsak a Szellőztetőgép – Passzívház minősítés szerint.

Hőcserélő

A szellőztetőgép alapegysége a hőcserélő, amelyekből szintén széles a választék a piacon. Ezek különbözhetnek egymástól működési elvükben – keresztáramú, kereszt ellenáramú – vagy anyagukban – fém, papír, műanyag – is, illetve léteznek entalpia hőcserélők is, amelyek képesek némi párát visszanyerni a szárazabb friss levegőbe, biztosítva ezzel a megfelelőbb páratartalmat.

A hőcserélőben – ahogy a neve is utal rá – történik meg a benti, illetve a kinti levegő hőjének átadása. Télen a szellőztetőgép által a lakótérből elszívott, lecserélni kívánt levegő átadja hőjét a kintről befújt friss, hideg levegőnek.

Az Ubbink Vigor mindezt 91%-os – Passzívház Intézet által minősített – hatásfokkal végzi, ami a az egész Világon az egyik legjobb ilyen érték. A működéséről bővebben tájékozódhat a következő videóban is.

Példa I.

 • Családi ház / lakás belső hőmérséklete: 21°C
 • Kinti hőmérséklet: -4°C
 • Hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfoka (Passzívház Intézet szerint): 91%
 • Szellőztetőgép által a lakótérbe befújt levegő hőmérséklete: 15.1°C

Példa II.

 • Családi ház / lakás belső hőmérséklete: 21°C
 • Kinti hőmérséklet: -4°C
 • Hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfoka (Passzívház Intézet szerint): 80%
 • Szellőztetőgép által a lakótérbe befújt levegő hőmérséklete: 12.8°C

Látható, hogy mennyire fontos a kiváló hővisszanyerési hatékonyság! Egy legfeljebb 80% hővisszanyerési hatásfokú készülék hidegebb idő esetén kellemetlenül alacsony hőmérsékletű levegőt fúj be. Ezek a készülékek bizonyos körülmények között megfelelőek lehetnek, pl. éttermekben, ahol sokan tartózkodnak kis helyen, de egy lakóházban nem megfelelő.

A Passzívház Intézet által minősített hővisszanyerős szellőztetőgépek mindegyike kereszt-ellenáramú hőcserélővel ellátott. Ennek oka nagyon egyszerű, ez a fajta hőcserélő képes a legjobb hővisszanyerési hatásfokra.

A szellőztető gépek tanúsítványaiban számos impozáns adat, kedvező érték szerepel, ami bíztatónak tűnhet, csakhogy a különböző szabványok erdejében nem könnyű eligazodni laikusként. Milyen értékekre figyeljünk, és mit jelentenek az egyes paraméterek, illetve szabványok? Ebben a posztban ezeket a kérdéseket járjuk körbe: Hogyan értelmezzük a szellőztetőgép teljesítményét?

Ventilátor

Az Ubbink Vigor szellőztetőgép új fejlesztésű ventilátor egységet kapott, amelynek tervezésekor elsődleges szempont volt a megfelelő áramlási viszonyok biztosítása és az energiafogyasztás csökkentése, ezzel biztosítva a jelenleg elérhető legenergiatakarékosabb üzemeltetést.

A ventilátor, illetve a rendszer légáramlásának változásait több érzékelővel mérik, szoftveresen beavatkozik a rendszer, és szükség esetén szabályozzák az állandó áramlású ventilátor működési paraméterit.

Ennek segítségével a szellőztetőgép mindig megfelelő szellőztetést biztosít a ventilátor sebességének módosításával. A ventilátor forgólapjainak kialakítása, geometriája jóvoltából az Ubbink Vigor szellőztetőgépe magasabb hatásfok mellett is kevesebbet fogyaszt, mint a hasonló berendezések döntő többsége.

hővisszanyerős szellőztető ventilator

Szellőztető rendszer elemei

 

A szellőztetőrendszer többi eleméről – elosztódobozok, hangtompítók, légszelepek – is szót kell ejtenünk. Mindenekelőtt érdemes törekedni arra, hogy a hővisszanyerős szellőztető forgalmazója által ajánlott elemeket építsük be a rendszerbe, amelyekre rendszer szinten is érvényes a szavatosság.

A szellőztető rendszerelemek közé tartoznak a szellőztetőcsövek (légcsatorna), amelyek a levegő szállítását végzik a szellőztetőgéptől az egyes befúvási, illetve elszívási pontokig.

Az elszívási és beszívási pontok tervezésénél elsődleges szabály, hogy a vizes helyiségekből – fürdőszoba, WC, konyha – elszívjuk a levegőt, és ezzel együtt az ott keletkezett párát, a lakóhelységekbe – hálószoba, gyerekszoba, nappali – pedig befújjuk a friss levegőt.

A szellőztetőcsövek (légcsatorna) többféle külső átmérőben kaphatók – 63 mm, 75 mm, 90 mm –, amelyet az átmérőn túl a szállított levegő mennyiségében különböznek egymástól. A nagyobb átmérőjű légcsatornából kevesebb kell (helyiségeként különböző mennyiségű levegőt kell befújni vagy elszívni), adott mennyiségű levegő szállításához viszont a szerelés szempontjából, például monolit födémben elvezetés, vagy álmennyezetben való szerelés esetén a kisebb átmérőjű szellőztetőcső (légcsatorna) a jobb megoldás, hogy minél kisebb helyen elférjen a rendszer.

Hővisszanyerős szellőztető rendszer ára

A rendszer ára egy jól tervezhető tétel, amelynek mértéke nem függ jelentősen attól, hogy mekkora – 110 vagy 125 m2 – családi házat építünk. Ahhoz, hogy a különböző szellőztető rendszerek árszintjeire megfelelő becslést adjunk, hogy rávilágítsunk, melyek azok a tulajdonságok, funkciók (költségekkel együtt feltüntetve), amelyekre figyelned kell, készítettünk egy olyan cikket amelynek segítségével képbe helyezheted magad az adott típusú szellőztető rendszer árairól.

Tapasztalataink alapján idő, pénz és munka szempontjából is sokkal kedvezőbb, ha a ház építésekor szerelik be a hővisszanyerős szellőztető rendszert, mert egy utólagos beszerelés minden szempontból megterhelőbb lesz.

Egy ilyen rendszer költsége öt fő részből áll össze:

 • Tervezés
 • Hővisszanyerős szellőztetőgép
 • Szellőztető rendszerelemek
 • Szerelési munkadíj
 • Üzembe helyezés, beszabályzás

A szellőztetőcsövek, légszelep, hangtompítók a hővisszanyerős szellőztető rendszer teljes költségének csak kisebb részét képezik. Ebből is adódik, hogy árban nincs jelentősebb különbség egy 90 és egy 130 m2-es családi ház szellőztető rendszere között, különösen akkor, ha mindkettőben képes elvégezni a szellőztetést egy ugyanakkora méretű szellőztetőgép. A rendszer árát természetesen befolyásolja a helyiségek száma, a ház mérete és geometriája is.

A szerelési munkadíj címszó alatt nem kizárólag a fizikai szerelésért kell érteni, hiszen ide tartozik a szellőztetési terv elkészítése is, amire érdemes figyelni az árajánlatokban, hiszen ez egy jelentősebb tétel is lehet. Egy átlagos hővisszanyerős szellőztető esetében a szerelési és tervezési díj a rendszer összköltségének 20-30%-ára is rúghat.

szelloztetogep elhelyezes easykit 02

„Szereld magad” szellőztető rendszerek – Easykit

A szellőztető rendszer szerelése – köszönhetően az egyszerű felépítésű rendszerelemeknek – nem igényel különösen nagy szaktudást, azt mi magunk is el tudjuk végezni: bárki, aki rendelkezik minimális műszaki érzékkel és szeret barkácsolni, biztos lehet a sikerben. A flexibilis szellőztetőcsövek lefektetéséhez, a műanyag szelepfogadók rögzítéséhez és szereléséhez nincs szükség speciális szerszámokra, erről meg lehet győződni ebben a videóban is.

A nálunk elérhető rendszerek a DIY, szereld magad szellemben lettek kialakítva, szem előtt tartva a kiváló minőséget és műszaki tartalmat.

A rendszert mi, az Easykit tervezzük meg, és a tőlünk kapott szerelési útmutatók és konzultációk segítségével – átbeszéljük közösen a szellőztetési tervet, megnézzük a rendszerelemeket, illetve a szerelés végén ellenőrizzük, és ha szükséges kijavítjuk a rendszert – a szerelést az ügyfél is minden gond nélkül el tudja végezni.

Szereld magad rendszer előnyei:

 • Akkor végezheted a szerelést, amikor szeretnéd, nem kell várnod a kivitelező csapatra
 • Jelentős – 20-30% – költséget tudsz megtakarítani azzal, ha magad szereled a rendszert
 • A munka minősége olyan lesz, amilyet szeretnél

A „szereld magad” lehetőséget azért vezettük be, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a fajta rendszer.

Ha inkább egy szakemberre szeretnéd bízni a szerelést, arra is tudunk ideális megoldást. Ha van olyan csapat, amelyik elvállalja a munkát, és szigorúan követi az utasításainkat, minden szükséges anyagot és segítséget megadunk.

Ha az egészséges levegőről, az életminőség növeléséről van szó, mi megtaláljuk a számodra optimális megoldást. Ha többet szeretnél tudni a szolgáltatásainkról, arról, hogy miben nyújtunk neked mást, az átlagosnál többet, akkor ajánljuk figyelmedbe a szellőztetőrendszer csomagjainkat.

Pin It on Pinterest