+36702965820 info@easykit.hu

Néhány hete telefonon érkezett egy megkeresés szellőztetőrendszerrel kapcsolatban. Egy VI. kerületi lakásfelújítás keretében szeretnék a szellőztetést is megoldani, mert sok probléma merült fel az elmúlt években a szellőztetés hiánya miatt. A lakás adottságaiból adódóan – erre a későbbiekben részletesen kitérek – egy megfelelő szellőztetőrendszer nélkül folyamatos penészesedés és rossz minőségű, párás levegő van a lakásban. A lakásfelújítás több lépésből áll – szellőztetőrendszer, festés stb. – mi most a szellőztetőrendszer telepítésének menetét mutatjuk meg lépésről-lépésre egy esettanulmány keretében.

Miért fontos a szellőztetés?

A szellőztetés fontosságáról részletesen írtunk egy korábbi cikkünkben, amit itt olvashatsz el.

A központi hővisszanyerős szellőztetőrendszer számos előnyt és élet minőség javulást tud nyújtani számunkra. Penészesedés, és a pára elvezetése mellett az otthonunk energiahatékonyságát is növelni tudjuk egy passzívház Intézet által minősített hővisszanyerős szellőztetőrendszer segítségével.

Szellőztetőrendszer telepítésének menete

Az Easykit alapkoncepciója az, hogy az épületgépészeti megoldásokat saját magad is tudod telepíteni – szereld magad (DIY) – a mi szakmai támogatásunkkal. Ez a fajta szereld magad rendszer több, mint 20 éves múlttal, tudással és tapasztalat rendelkezik.

Belgiumi anyacégünk – Easykit Belgium – piacvezető, és mára 100 alkalmazottal, illetve 9 bemutatóteremmel nyújt szereld magad megoldásokat az ügyfeleinek.

Léteznek olyan esetek, amikor az ügyfél nem tudja a szerelést maga csinálni – nincs ideje, vagy nem szeretne fizikai munkát végezni –, akkor a kivitelezést megcsináljuk mi. A mostani esettanulmányban a lakásfelújítás keretében mi végeztük a szellőztetőrendszer telepítését, és ennek lepéseit mutatjuk most be nektek.

Lakásfelújítás felmérése

Minden lakásfelújítás első lépése az ügyfél igényeinek, és a lakás adottságainak felmérése. Ebben a budapesti, VI. kerületi lakás esetében telefon kerestek meg minket, és kértek javaslatot a lakás szellőztetésének megoldására.

A lakásfelújításra azért volt szükség, mert folyamatos penészesedés képződött a lakásban, és a levegő minősége is rossz volt. A penészesedés ellen sok mindent kipróbáltak – páramentesítő, festés stb. – de a problémát nem oldotta meg egyik sem.

Lakás adottságai:

  • Régi építésű, körfolyosós, belső udvarral rendelkező bérház
  • Egy földszinti lakásból került kialakításra két darab, galériás apartmant – külön konyha és fürdőszoba
  • Vastag téglafalak, amelyek 50, 70 és 100 cm vastagságúak
  • 4 méteres belmagasság gipszkarton álmennyezettel

A lakásfelújítás helyszínén személyesen is tapasztalhattuk, hogy a lakásban lévő levegő páratartalma nagyon magas és a falak több helyen is penészesek. A falak vastagságának, a jól záró műanyag ablakoknak köszönhetően minden pára, ami a lakásban keletkezik – emberi párolgás, mosás, főzés, fürdés stb. – az a lakásban is marad.

Szellőztetőrendszer felmérése estén elsőként azt nézzük meg – legyen az lakásfelújítás vagy újépítésű ház -, hogy honnan tudunk megfelelő minőségű friss levegőt beszívni.

Ez ebben az esetben is sarkalatos kérdés volt, mert a belső körudvar levegője szintén nagyon párás, és rossz minőségű volt, amit a lakásba befújni nem lehet. Szerencsére a lakáshoz tartozott egy sokkal jobb levegőminőséggel rendelkező kis udvar, ahonnan megfelelő minőségű és mennyiségű friss levegőt tudtunk biztosítani a lakás számára.

Szellőztetőrendszer tervezése

Szellőztetőrendszereink szereld magad (DIY) csomagban történő értékesítése esetén az ügyfél nem csak a szellőztetőgépet és a hozzá tartozó rendszer elemeket kapja meg, hanem egy a kivitelezést támogató teljes csomagot.

Szereld magad (DIY) szellőztetőrendszer csomag:

  • Szellőztetőrendszer minden eleme – szellőztetőgép, csövek, csatlakozók
  • Szellőztetési kiviteli terv – műszaki dokumentáció
  • Szellőztetőrendszer szerelési útmutató
  • Helyszíni konzultáció

Ebben a lakásfelújításban a szellőztetőrendszer telepítését mi végeztük, ezért nem volt szükség ilyen részletes műszakidokumentáció kidolgozására. Természetesen a rendszer méretezését, és a befúvó, elszívó pontokat, illetve a szellőztetőgép helyét a tulajdonossal egyeztetve közösen határoztuk meg.

Itt több szempontot is figyelembe kellett vennünk. Egyrészt ügyelnünk kellett arra, hogy a szellőztetőrendszer működése kifogástalan legyen, másrészt a lakás élhetőséget és komfortját is meg kellet őriznünk.

Szellőztetőgép a különálló kis udvarral – innen történik a friss levegő elszívás, és az elhasznált levegő kifúvása – rendelkező apartman fürdőszobájának álmennyezete fölé kerül elhelyezésre. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, meg kellett bontanunk az álmennyezetet, és csak ezután tudtuk a falra rögzíteni a gépet.

A szellőztetőcsövek jelentős részét a gipszkarton álmennyezett felett sikerült elvezetnünk, azonban voltak a lakásban olyan helységek, ahol erre nem volt lehetőség. Itt igyekeztünk a csövezést úgy kialakítani, hogy a lehető legkisebb helyet vegyen el a lakótérből és nem rontsa a lakásfelújítás a lakókomfortot.

Fal áttörések

A lakásfelújítás, és ezzel együtt a szellőztetőrendszer telepítés legnagyobb kihívása a nagyon vastag – 50, 70, 100 cm – téglafalak áttörése, átfúrása volt 63, illetve 180 mm átmérőben.

A friss levegő bevezetéséhez, illetve az elhasznált levegő kivezetéséhez alkalmazott csövek külső átmérője 180 mm, míg a lakásban az elszívási, illetve befúvási pontokhoz elvezetett csövek külső átmérője 63 mm.

Ekkora átmérőben, ilyen vastag falakat normál fúróval átfúrni nem lehet, vagy legalábbis nagy rombolással járna. Tovább nehezítette a dolgunkat, hogy voltak a lakásban olyan részek, ahol ezeket a fúrási munkákat 3-3.5 méter magasan kellett elvégeznünk.

A fúrást egy, az ilyen feladatokra tervezet úgynevezett magfúrógéppel végeztük, amely egy henger alakú furatot vág ki a falból, mindezt úgy, hogy nem roncsolja szét a falat, és tökéletes kör keresztmetszetet hagy maga után.

A lakásfelújítás ezen részében további nehézség volt, hogy a fúráshoz nem használhattunk vizet – a fúró szerszámhűtése érdekében vizet vezetnek a szerszámba – mert a fal nagyrészét elárasztotta volna a víz, és minden sáros, iszapos lett volna.

Azért, hogy szárazon, víz nélkül is tudjunk a téglafalba fúrni – vasbeton esetén csak vízzel együtt lehet magfúróval dolgozni – speciális szerszámokat csináltattunk a Carbodiam kft.-vel erre a feladatra, amik nagyon jól teljesítettek.

Szellőztetőrendszer beállítása

A faláttörések elkészítése után a szelepfogadók, légszelepek, elosztódobozok, illetve a szellőztetőcsövek elhelyezése következett, ami már lényegesen egyszerűbb feladatnak bizonyult. Az elosztódobozok, amik a szellőztetőgépből érkező friss levegőt, illetve a lakás helységeiből elszívott elhasznált levegőt osztják szét, vagy gyűjtik össze, a szellőztetőgép mellé, a gipszkarton álmennyezet felett kerültek rögzítésre.

A szellőztetőrendszer készre szerelése után a szellőztetőgép elindítása, a rendszer tesztelése és beállítása maradt hátra a lakásfelújítás ezen szakaszából.

A szellőztetőgép kezelése történhet a gépen elhelyezett érintőkijelzőn, vagy egy falra szerelhető kontroller segítségével. Lehetéségünk van arra, hogy különböző szellőztető programokat – havi, heti, napi – állítsunk be a szellőztetőgépen, ezzel automatikusan szabályozva lesz a lakásunk szellőztetése.

A szellőztetőrendszer sikeres beprogramozása után a rendszer kiválóan működik, és már az indítást követő napon is érezhető volt a levegő minőségének és páratartalmának javulása.

A lakásfelújítás következő lépéseként a szellőztetőcsövek gipszkartonnal történő dobozolása, illetve a festés következik, amit az utánunk jövő szakemberek végeznek el.

Pin It on Pinterest