+36 70 365 2400 info@easykit.hu

A központi hővisszanyerős szellőztetőrendszert választó ügyfelek által feltett egyik leggyakoribb kérdés, hogy hol lenne a legideálisabb helye a szellőztetőgépnek? A szellőztetőgép elhelyezése több szempontból is fontos kérdés, amire most megadjuk a választ nektek.

Az újépítésű épületek esetében ez viszonylag egyszerű, mivel a tervezési folyamat korai szakaszában tudunk tanácsot adni a szellőztetőgép elhelyezésére vonatkozóan.

A tervezési fázis szakaszában figyelembe lehet venni ezeket a javaslatokat, és ennek megfelelően alakítani ki a központi szellőztetőgép helyét az otthonunkban. A szellőztetőgép elhelyezése, utólagos felszerelés esetén a helyzet már egy fokkal bonyolultabb. Ilyen esetben nem rendelkezünk kellően nagy szabadsággal a szellőztetőgép elhelyezésére vonatkozóan. Ez abból adódik, hogy nincs elég hasznos hely a szellőztetőgép elhelyezésére, és bizonyos kompromisszumokat kell kötnünk.

A szellőztetőrendszer több elemből áll, amelyek a levegő szállítását végzik a szellőztetőgéptől az egyes befúvási, illetve elszívási pontokig. Ez nagyon rugalmas és moduláris minden rendszerben használható szellőzés kis és nagy építkezésekhez és felújításokhoz.

Fontos, hogy a szellőztetőgép, illetve a szellőztetőrendszer elemei – szellőztetőcsövek, elosztódobozok stb. – az úgy nevezett termikus burkon (fűtött helységen) belül legyenek, mert ellenkező esetben a csövek és a benne áramló levegő lehűl, és így a hővisszanyerés értelmét veszíti.

Tehát hol van az ideális hely?

Több ezer átadott szellőztetőrendszer értékesítése alapján, véleményünk szerint a szellőztetőgép ideális elhelyezése az otthonunkban az épület északi oldalának egy külső falához közeli háztartási/ gépészeti helyiségben található.

A szellőztetőgép északi oldalon történő elhelyezésének az az előnye, hogy ezzel javíthatjuk az automatikus nyári bypass funkció hatékonyságát, amely funkció minden központi hővisszanyerős szellőztetőrendszerünkben megtalálható.

Nyáron, amikor a napsütés a legerősebben a déli oldalt melegíti egész nap, akkor az északi oldal lesz a „hidegebb” oldala az otthonunknak. Ez azért fontos, mert a bypass funkció segítségével egy megkerülő légcsatornán keresztül közvetlenül tud beáramolni a levegő a hőcserélőn keresztül, és így az északi oldal hidegebb levegőjét fújja be a szellőztetőgép.

A szellőztetőgép, illetve a beszívó fej északi falon történő elhelyezésével segíthetjük a bypass funkció működését, és ezzel kellemesebb klímát termethetünk az otthonunkban.

Fontos, hogy ez a megoldás nem helyettesíti a klímát, és nem véd az otthonunk túlmelegedésétől.

Erre figyeljünk!

A szellőztetőgép háztartási/gépészeti helységben történő elhelyezésének egy másik nagy előnye is van, még pedig az, hogy könnyen hozzá tudunk férni. Az évenkénti karbantartáshoz, szűrők cseréjéhez célszerű a szellőztetőgépet úgy elhelyezni, hogy ahhoz könnyen hozzá tudjunk férni. Ha a szellőztetőgép egy nehezebben megközelíthető helyen lett elhelyezve, akkor ezek a karbantartási műveletek is bonyolultabbak lesznek.

Beszívó és kifúvó rács elhelyezése

Hasonló tényezőket érdemes itt is figyelembe venni, mint a szellőztetőgép elhelyezésénél. Célszerű az északi homlokzati falon elhelyezni a beszívó és kifúvó rácsokat, ha erre nincs lehetőség, akkor keleti vagy nyugati oldalra rakjuk ezeket. A homlokzati falon történő elhelyezésnél a beszívó és kifúvó rács között 1.5 méter távolság legyen.

Abban az esetben, ha nem tudjuk kivezetni a homlokzati falra a beszívást, illetve a kifúvást, mert mondjuk a szellőztetőgép elhelyezése olyan helyen történt, ahol erre nincs mód, akkor mindezt megtehetjük a tetőn keresztül is. Erre külön léteznek beszívó és kifúvó tetőadapterek, amelyek megoldják ezt a problémát.

Falra vagy lábra?

A szellőztetőgép elhelyezésénél lehetőségünk van falra szerelni a szellőzetőgépet, nem kell közvetlenül a padlóra helyeznünk.

A falra szerelésnek több előnye is van, többek között könnyebben tudunk takarítani az adott helységben, illetve a kondenzvíz elvezetés is könnyebben megoldható. Természetesen a gépet elhelyezhetjük a saját lábán a padlón is.

Azt, hogy melyik megoldást választjuk célszerű a szellőztetőrendszer tervezésekor eldöntenünk, mert a csatlakozásokhoz szükséges helyet és csöveket ennek megfelelően kell betervezni. A szellőztetőgép lehelyezésekor gondoskodnunk kell egy normál hálózati áramforrásról (230V) is, amivel biztosítani tudjuk a szellőztetőgép számára a megfelelő áramforrást.

Pin It on Pinterest