+36 70 365 2400 info@easykit.hu

A hővisszanyerős szellőztetőgép összehasonlítás egy érdekes és vitát felkavaró téma lehet. A piacán eddig is sok szereplő volt jelen, viszont 2018 júniusától egy újabb márka, az Ubbink, és annak is a zászlóshajó Ubiflux Vigor WTW 325/400 kerül megjelenésre és kelt egy kis „zavart az erőben”. Számos szellőztetőgépről lehetett eddig is olvasni, külön-külön, de mi most megpróbáljuk összeszedni a piac közép-felsőkategóriás szellőztető gépeit és elkészíteni a nagy szellőztetőgép összehasonlító cikket. Kíváncsiak vagyunk, hogy a most piacra dobot Ubiflux Vigor milyen szerepet fog betölteni a szellőztetőgépek piacán és tudásban hol helyezkedik el a versenytársaihoz képest. Ha eddig felmerült benned a kérdés, hogy melyik szellőztetőgépet válaszd, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket, reméljük segít a döntésben.

Hővisszanyerős szellőztetőgép összehasonlítás – résztvevők

A hővisszanyerős szellőztetőgép összehasonlítás megkezdése előtt nézzük meg, hogy ki is fognak részt venni ebben. Természetesen azonos kategóriájú szellőztetőgépeket fogunk összehasonlítani az Ubiflux Vigor 325-ös típusú szellőztetőgépével. Ezek a szellőztetőgépek a Zehnder Comfo Air 350, a Zehnder Comfo Air Q 350. A szellőztetőgép összehasonlítás minden részvevője kereszt-ellenáramú hővisszanyerős szellőztetőgép és kategóriájában is azonos osztályt képvisel. A szellőztetőgép összehasonlítás most kifejezetten a szellőztetőgépekre készül. A szellőztetőgépek rendszer szintű összehasonlításhoz azonos beépítési környezett szükséges ezért mi most kizárólag a szellőztetőgépeket és azok paramétereit hasonlítjuk össze.

Easykit vélemémy – szempontok

Légszállítás

A légszállítás az első olyan érték, amit szellőztetőgép összehasonlítás esetén megnézünk, azonban itt érdemes tisztázni, hogy mit is jelent. Fontos tudni, hogy a szellőztetőgép összehasonlítás szempontjából nem ez a legfontosabb adat, amire figyelni érdemes. Fontos, de nincs akkora jelentősége, mint azt sokan (tévesen) gondolják.

A légszállítás azt mutatja meg, hogy a szellőztetőgép hány m3/h levegőt képes szállítani 1 óra alatt [m3/h]. Gondolhatjuk, hogy ez egy érték, amit könnyű összehasonlítani, azonban a gyakorlatban ez az érték függ a szellőztető rendszerben lévő légcsatorna hálózattól, illetve annak nyomásveszteségétől.

Azért, hogy a szellőztetőgép összehasonlítás a légszállítás esetében is korrekt legyen, egy adott légellenállási érték (minél magasabb a légellenállás értéke, annál kevesebb a szellőzőgép légszállítása) mellett célszerű vizsgálni.

Látható, hogy légszállítás tekintetében a Zehnder ComfoAir 350 a legjobbb az összehasonlított gépek között, amit a Zehnder ComfoAir Q és az Ubiflux Vigor követ. Bár magasabb a megadott érték, de a Helios EC 370W 0 Pa mellett tud csak 370 m3/h-t.

COP – Jósági fok

A COP vagy jóságifok egy teljesítménymutató érték, ami a szellőztetőgép összehasonlítás esetén érdemes megnézni. Sokaknak elkerüli a figyelmét, de ez a legfontosabb termékjellemző a hővisszanyerős szellőztetőgépek esetében, a COP érték mutatja meg a gép össz hatékonyságát.

A COP megmutatja, hogy a hővisszanyerős szellőztetőgép a villamos teljesítmények felhasználásával milyen hatékonysággal képes hőteljesítmény előállítására. A COP (coefficient of performance) értéke minél nagyobb annál hatékonyabban mondható a szellőztetőgép.

Nem csak szellőztetőgép összehasonlítás esetén találkozhatunk a COP fogalmával, hanem ugyanez a jellemző megtalálható a hőszivattyúknál is. Ott hatványozottabban igaz, hogy a nagyobb az jobb, mivel sokkal magasabb teljesítményekről van szó.

A szellőztetőgépeknél látható, hogy míg egy villanykazán COP értéke 1, egy jó minőségű hőszivattyú 3.5 – 4.3 COP értékkel rendelkezik, addig a legmodernebb Ubiflux Vigor gép nagyon magas, 19.6 értéket ér el. A Ubiflux Vigor szellőztetőgép ezzel meg is nyerte a leghatékonyabb címet a saját kategóriájában, a Zehnder ComfoAir Q egy nagyon picit lemaradva második. A többi gép hatékonyság tekintetében látszik, hogy korábbi technológiát képvisel, jóval gyengébbek a hatékonyságot tekintve. A Heliosnál nem is érhető el ilyen adat, azonban a ventilátor teljesítmény felvételéből és a hővisszanyerési hatásfokból is következik, hogy alacsonyabb hatékonyságú.

Passzívház minősített hatásfok (PHI)

A szellőztetőgép összehasonlítás másik legfontosabb pontja a hővisszanyerési hatásfok, amit a légszállításhoz hasonlóan itt is azonos feltételekkel elvégzett mérés eredményeit célszerű figyelembe venni és kerülni kell a gyártók önmaguk által elvégzett hatásfok méréseinek eredményeit.

A hővisszanyerős szellőztetőgép hatásfokának mérvadó értékét a passzívház intézett által elvégzett mérések biztosítják, mivel ezek beépített esetben vizsgálják, a teljes gépre vonatkoztatva a hővisszanyerési hatásfokot.

A passzívház minősítés, ami legszigorúbb energetikai és környezetvédelmi feltételeknek való megfelelést jelenti és garancia arra, hogy az adott szellőztetőgép beépíthető egy passzívházba.
A hatásfok – jelenesetben termikus hatásfok- azt jelenti, hogy a befektetett összes energia hány százaléka hasznosult, tehát szellőztetés során mekkora része maradt meg a bennt lévő melegnek és mekkora részével fűtöttük az utcát.

A passzívház intézet szerinti hővisszanyerési hatásfokban az Ubiflux Vigor a legjobb, másdik a Zehder ComfoAir Q és harmadik holtversenyben a Zehnder ComfoAir, valamint a Helios EC 370W.

Hővisszanyerős szellőztető árak

Természetesen ár kérdése a szellőztetőgép összehasonlítás esetében is adódik és nem is szeretnénk ez elől kitérni. Tudjuk, hogy fontos tényező, de azt is szem előt kell tartania mindenkinek, aki szellőztetőrendszert szeretne alkalmazni, hogy nem a legfontosabb, kizárólag ár szerint dönteni nem szabad.

Az árnál sokkal fontosabb az ár/érték arány, mert ez az, ami megmutatja, hogy ténylegesen drága vagy olcsó valami. Az ár/érték arányba sok minden beletartozik. Ilyen lehet azoknak a szolgáltatásoknak az „ára” is amiért nem fizetünk a végén a kaszánál, de mégis benne van a rendszer összköltségében.

Értéknövelő szolgáltatások lehetnek a minőségi, gyors kiszolgálás, a magasszintű szakmai segítségnyújtás vagy az is, hogy nem csak a nagy ügyfelek, hanem a kicsik is ugyan olyan fontosak, erre az EasyKit-nél különös hangsúlyt fektetünk. Az áraknál ne csak a gép árát nézd, hanem rendszerben gondolkodj. Egy szellőztető rendszer sok elemből áll, aminek a szellőztetőgép egy része, így az ár is módosul rendszerenként.

Pontos adataink nincsenek az árakról, de a webshopokon található árakra tudunk hivatkozni, amik eltérhetnek a végleges, megvásárlási ártól, de jó összehasonlítási alapot képeznek. Figyelem! A szellőztető rendszerek komplex árairól nem ad tájékoztatást az alábbi táblázat, természetesen a gépek áraiból lehet azért következtetni, hogy az összköltség milyen árszintet képvisel.

Ubiflux Vigor – a győztes

A tesztet ez esetben az Ubiflux Vigor nyerte, mivel a leghatékonyabb gép a felsoroltak között, és nagyon sokat tud az árához képest.  A passzívház szerint is a legjobb hatásfokú készülé az Ubifluxé.

A Zehnder ComfoAir Q350

A Zehnder ComfoAir Q hajszálnyival maradt csak le, jó választás lehet szintén, az ár a kérdés, hiszen az összehasonlításban nem vizsgáltuk a kiegészítők árát, ami még nagyobb árkülömbséget eredményezett volna.

A Zehnder ComfoAir készüléke abban az esetben lehet jó választás, ha a gépet sok esetben kell a névleges, maximális légszállítás üzemmódban üzemeltetni, alapvetően ipari létesítményekben. (Lakossági felhasználás esetén egy szellőztetőgép használata az üzemidő nagy részét 30% körüli teljesítményszinten történik.)

Pin It on Pinterest