+36702965820 info@easykit.hu

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK – GYIK

Amik sokakban felmerülhetnek

Fűtés

Napelem – Napkollektor

Érdemes most napelemes/napkollektoros rendszert vásárolni és telepíteni?

A napelem illetve a napkollektor gyártási technológiája korszerű és ezzel együtt a befektetési költség is sokkal alcsonyabb, mint néhány évvel ezelőtt. Egy megfelelően méretezett napelemes illetve napkollektoros rendendszer képes egy teljes családiház villamos energia, illetve melegvíz igényét ellátni, megtérülése általában kevesebb, mint 10 év.

Miben különbözik a napelem a napkollektortól?

A legfontosabb különbség felhasználói oldalról az, hogy a napelem villamos energiát állít elő a napfényből, addig a napkollektor meleg vizet készít. Lehetőség van mindkét rendszer telepítésére is ezzel lényegesen csökkentve az adott lakás vagy ház üzemeltetési költségeit.

Hova lehet napelemet felszerelni?

A kézenfekvő válasz, a legegyszerűbb megoldás, hogy a háztetőre, figyelembe véve a ház tájolását, illetve a tető kialakítását (tetőtéri ablakok, kémények, antennák, lapostető). Természetesen lehetőség van akár garázsra, akár domboldalra de a földre is el lehet helyezni a napelemet egy megfelelően kialakított tartószerkezet segítségével.

A napelem működik amikor nem süt a nap vagy éjszaka?

Igen, nappal működhet akkor is ha nem süt a nap vagy felhős az ég, mert szórt fény segítségével is képes a napelem elektromos áramot termelni (kevesebbet, mint rendes napsütésben). A hatékonyság természetesen a napelemre jutó fénymennyiségtől függ, így borós időben lényegesen kevesebb energiát termel egy napelem. A napelem méretezését éves szintű energia fogyasztás és napsütött órák szerint tervezzük minden esetben, hogy az elvárt mennyiségű villamos energiát termelje.

Éjszaka nem termel villamos áramot a napelem.

Éjszaka amikor nem süt a nap honnan lesz áramom?

A napelemes rendszer és a meglévő villamos hálózattal együttműködve, közösen működik, egymást kiegészítve. Abban esetben, ha napelem az éppen felhasznált áramnál többet termel akkor a fennmaradó energiát visszatáplálja a külső villamos hálózatba. Ellenkező esetben, amikor a szükségesnél kevesebb villamos áramot állít elő a napelem, a hiányzó részt a villamos hálózatból nyeri ki a rendszer.  A villamos hálózatba történő betáplálásra illetve az onnan történő villamos energiafelhasználásnak mérésére külön mérőóra gondoskodik.

Utólag is fel lehet szerelni napelemet vagy napkollektort?

Igen, már meglévő házakra is fel lehet szerelni napelemet vagy napkollektort hiszen ezek a szerelések nem járnak bontással vagy átépítéssel. Minden esetben egyeztetni kell a lehetséges kialakításról, de elmondható, hogy a legtöbb tető, legyen az nyeregtető vagy lapostető, alkalmas napelem vagy napkollektor utólagos telepítésére.

Megtérül valaha a napelem?

Az átlagos megtérülési idő 8-10 év. Mivel egy napelem illetve egy kollektoros rendszer várható élettartalma 40-50 év, így jóval a megtérülés után is termeli a villamos energiát, illetve a melegvizet. Ez alapján elmondható, hogy a jelenlegi kamatszintek mellett a napelem vagy napkollektor nagyon jó, magas hozamú befektetésnek tekinthető.

Milyen védelemmel van ellátva szélvihar, illetve jégeső esetén a napelem vagy napkollektor?

Minden napelemünk biztonsági üveggel van ellátva, ami megfelelően véd jégeső esetén. Erre a gyártó garanciát is vállal. A szélvihar elleni védelmet a rögzítő keretek biztosítják.

Milyen karbantartási igényei vannak a napelemes rendszernek?
Rendszeres karbantartást nem igényel a rendszer, ettől függetlenül egy időközönkénti átvizsgálás ajánlott.
Szükséges-e engedély a napelemek telepítéséhez?

A napelemek telepítése építési engedély nélkül elvégezhettő, bejelentési kötelezettség az áram szolgáltató felé van, amit egy formanyomtatvány kitöltésével lehet megtenni.

Mekkora az élettartalma egy napelemnek?

Egy napelemes rendszer akár több évtizedig (40-60 év) is képes üzemelni. A gyártok jellemzően 20-30 év garanciát vállalnak a napelemekre, mi is olyan gyártókkal dolgozunk, akiknek a rendszereire legalább 25 év teljesítménygaranciát adunk.

Napelem vagy napkollektor felszerelésénél vannak-e plusz költségek?

Az Easykit részletes és a telepítéshez szükséges minden alkatrész költségét tartalmazó árajánlatot ad, amin felül az áramszolgáltatóval és tűzoltósággal kacsolatos díjakat is feltüntetjük, így az a teljes költséget tartalmazza.

Szükséges-e és ha igen akkor milyen rendszerességgel kell karbantartani a napkollektoros rendszert?

A napkollektoros rendszereket évente egyszer karban kell tartani, amikor is ellenőrizzük a folyadék PH értékét, fagyálló szintjét és állapotát, illetve a tágulási tartály nyomását. Természetesen ebben kérheted kollégáink segítségét, akik el is végzik ezt az ellenőrzését.

Gázfűtés – Hőszivattyú – Napkollektor

Szükséges-e a fűtőtesteket rendszeresen karbantartani?
A fűtőtestek rendszeres, előírt karbantartást nem igényelnek. Természetesen a fűtés szezon előtt egy általános átvizsgálás előnyére válthat a fűtőtesteknek
Telepíthetem magam a fűtésrendszerünket?
Igen, telepítheti a lakásába, illetve családi házába a fűtésrendszer elemit. Padlófűtés, radiátorok, illetve a hozzá tartozó csövezést is. A gáz bekötését, illetve az üzembehelyezést minden esetben az Easykit szakemberi végzik a törvényi, illetve a garanciális feltételeknek megfelelően.
Padlófűtést vagy radiátoros fűtést érdemes választani? Kombinálni lehet a kettőt?
Napjaink korszerű fűtésrendszerei (kondenzációs gázkazán, hőszivattyú, solar) alacsony hőmérsékletű hőleadók esetén működnek magas hatásfokkal. Jellemzően ezek a hőleadó egységek a padlófűtés, fal és mennyezetfűtések, amelyek amellett, hogy gazdaságosabban üzemeltethetők még komfort érzetben is jobbak, mint egy radiátoros fűtés.
A radiátoros, illetve a felületfűtést lehet kombinálni, nem zárja ki az egyik a másikat.
Azt hallottam, hogy a padlófűtés káros az egészségre, mert felkeveri a port. Mi az igazság?
A padlófűtésnek semmilyen egészség kárósító hatása nincs. A padlófűtés csöveiben 28-32 fokos víz kering, aminek az emberi testre nézve semmilyen káros hatása nincs. Az alacsony víz hőmérsékletnek köszönhetően sokkal kevésbé keveri fel a port a padlófűtés, mint egy radiátoros fűtés
A lakásunkban padlófűtést szeretnénk, de van olyan szoba, ahol parketta lesz. Kettőt lehet együtt alkalmazni? Nem fog a parketta idő előtt tönkre menni?

A parketta alá lehet padlófűtést tenni, de ezt figyelembe kell venni a fűtésrendszer tervezésekor, ugyanis ront valamennyit a hatásfokon.

Kondenzációs gázkazán esetén szükséges-e új kémény?
A kondenzációs gázkazán esetében szükséges a meglévő kémény átalakítása. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy teljesen új kéményt kell építenünk, elég lehet egy új kémény cső bevezetése a meglévő kéménybe.
Kondenzációs gázkazánnak milyen karbantartási igényei vannak?
Az ellenőrzési műveletek legfontosabb része a tüzeléstechnikai alkotóelemek (elsősorban égő és hőcserélő) állapotának vizsgálata, illetve alapos tisztítása. Ezeket azonban ezeket az ellenőrzéseket érdemes évente egyszer szakembereink által elvégeztetni.
Mi az a COP?

A COP (Coefficent of Performance) a hőszivattyú teljesítmény mutatója (hűtésnél EER), amely azt mutatja meg, hogy a befektetett villamos teljesítményhez képest mennyivel több hőmennyiséget képes szállítani. A COP átlagos értéke 2-6 között mozog.

Milyen adatokra van szükség egy árajánlat elkészítéséhez?
Az ideális helyzet az, ha rendelkezésünkre áll egy digitális tervrajz a lakásról vagy családi házról. Természetesen, ha csak papír alapon van meg a tervrajz az is teljesen jó lesz az árajánlat készítéshez. Végső esetben mi magunk is készíthetünk egy “tervrajzot” a lakás alap területéről, amit azt úgyis részletesen átbeszélünk.
A kondenzációs gázkazán által termelt kondenzvizet a csatornahálózatba kell vezetnem vagy gyűjthettem egy vödörbe is?
A kondenzvíz elvezetésére a csatornahálózatba való bekötés az egyértelmű előírás. A vödrös kondenzvíz gyűjtés veszélyes is lehet mert nem biztosított a folyamatos víz ürítés, ami akár komolyabb gondot is okozhat.
Milyen gyakran szükséges a hőszivattyús fűtési rendszert karbantartani?

A hőszivattyú nem igényel karbantartást, ettől függetlenül az első év után érdemes kollegainkkal átvizsgáltatni a rendszert.

A kondenzációs gázkazán kondenzvize szét tudja-e marni a csatorna vezetéket?

A mai modern rendszerű csatornákat nem károsítja a kondenzvíz. Abban az esetben, ha a csatornázási művek nem írja elő, akkor nincs szükség a kondenzvíz semlegesítésére.

A kondenzvíz csatorna bekötése előtt egyeztessünk a csatornázási művekkel.

A házam fűtéséhez elegendő a hőszivattyús rendszer?
A megfelelően méretezett hőszivattyús rendszer természetesen képes megfelelő meleggel ellátni a családiházát vagy lakását
A kondenzációs gázkazán hatásfoka, hogyan lehet több, mint 100%?

Jelenleg a hatásfok értékét a fűtőértékre számolják, amire nem tartalmazza a kondenzációs által felszabaduló hőt. Ennek köszönhetően lehet az elméleti 100%-os értéknél nagyobb a hatásfok. Abban az esetben, ha a kondenzációs gázkazán hatásfokát az égéshőre számoljuk akkor max 100% lehet a hatásfok. A két hatásfok közötti maximális elméleti különbség 11% lehet, de ez a gyakorlatban 9% körül mozog.

Mitől függ, hogy mekkora megtakarítást lehet elérni egy kondenzációs gázkazán telepítésével egy hagyományos gázkazánhoz képest?

Abban az eseteben, ha a régi fűtési rendszerünkből csak a hagyományos gázkazánt cseréljük le kondenzációs gázkazánra akkor 20% körüli megtakarítást tudunk elérni. Amennyiben a teljes fűtési rendszerünket korszerűsítjük akkor 30%-os megtakarítást kaphatunk.  

Minek a rövidítése HMV?

Használati meleg víz.

Pin It on Pinterest