+36 70 365 2400 info@easykit.hu

A szellőztető gépek tanúsítványaiban számos impozáns adat, kedvező érték szerepel, miközben a különböző szabványok erdejében laikusként nem könnyű eligazodni. Mit jelentenek az egyes paraméterek és szabványok? Milyen értékekre figyeljünk a szellőztetőgépek teljesítményének értelmezésekor? Ebben a posztban ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

Miért fontosak a szellőztetőgépekre vonatkozó passzívház követelmények? 

A szellőztetőgépek teljesítményére számos előírás és szabvány van érvényben a különböző országokban. Ezek azonban országonként eltérőek, míg egyes országok előírásai rendkívül szigorúak, mások jóval engedékenyebbek. Az tehát, ha egy nemzeti szabvány alapján kiváló minősítést kap egy szellőztetőgép, félrevezető lehet. 

A passzívház minősítés azonban egy nemzetközi szabvány, amely mögött egy független szervezet, a német Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) áll. A passzívház tehát nem egy márkanév, hanem egy pontosan lefektetett koncepció. 

Ahhoz, hogy egy épület passzívház minősítést kapjon, számos feltételnek meg kell felelnie. Ezek közül a legfontosabb, hogy az épület éves fűtési energiaigénye nem lehet több 15 kWh/m2-nél. A passzívház minősítési rendszer előírásai a közvélekedéssel szemben nem csak épületekre vonatkoznak, hanem az épületek egyes elemeire így a szellőztetőgépekre is. Ez azt jelenti, hogy bár ilyen tanúsítványt csak épület kaphat, de ennek kapcsán az intézet az épület komponenseit is megvizsgálja. Ezekre a komponensekre is kidolgoztak egy minősítési rendszert, hogy egyszerűbb legyen a megfelelő építőanyagok, gépészeti berendezések összehasonlítása és kiválasztása. Ez természetesen a szellőztetőgépekre is vonatkozik. 

A Passzívház Intézet által kidolgozott és működtetett minősítési rendszer előírásai meglehetősen szigorúak. Itt ugyanis sohasem steril, laboratóriumi körülmények között tesztelik az épületeket, berendezéseket. A Passzívház Intézet által vizsgált objektumokat minden esetben a való életben jellemző feltételekhez hasonló, vagy még annál is szigorúbb feltételek között vizsgálják. Így ha egy szellőztetőgép minősítését az Intézet állította ki, vagyis a berendezés paraméterei megfelelnek a szigorú előírásoknak, akkor biztos, hogy kiváló minőségű szellőztetőgéppel van dolgunk. Ez olyannyira igaz, hogy egy ilyen eszköz beépítésével egy hagyományos épület fűtéssel kapcsolatos energiafelhasználását is jelentősen csökkenthetjük. (A passzívház minősítésről bővebben is olvashatsz ebben a posztunkban)

A szellőztetőgép legfontosabb paraméterei

A szellőztetőgépek teljesítménye kapcsán több olyan szakkifejezéssel is találkozhatsz, amit laikusként nehéz értelmezni. Ugyanakkor ezek ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy képet alkoss az adott berendezés valós teljesítményéről. A következőkben ezek közül tekintjük át a legfontosabbakat. 

Mivel a gépek tanúsítványai általában angol nyelvűek, az egyes szakkifejezések angol megfelelőjét is közöljük. Ahogyan azt is, hogy az adott paraméter esetében milyen értéket ír elő a Passzívház Intézet.

hővisszanyerős szellőztető rendszer szellőztetőgép passzívház minősítés ubbink vigor

Szivárgás (Leakage) – a Passzívház Intézet előírása: maximum 3%

A szellőztető rendszerben keringő levegő egy része még a legtökéletesebb, legmodernebb szellőztetőgép esetén is elszivárog. A szivárgás mértéke elhanyagolható, azonban egy bizonyos szint felett jelentősen rontja a hővisszanyerés hatékonyságát. A Passzívház Intézet előírásainak azok a szellőztető rendszerek felelnek meg, ahol a rendszerben keringő levegőnek legfeljebb 3%-a vész el. 

A ventilátorok által felhasznált energia (Specific electric power) –  Pel,spec ≤ 0.45 Wh/m3

A szellőztetőgépek egyik kulcseleme a levegő keringéséért felelős ventilátor. Ez a berendezés azonban (természetesen) árammal működik. Így hiába faragunk a fűtési költségeken egy hővisszanyerős szellőztetőgép alkalmazásával, ha a ventilátora túl sokat fogyaszt. 

Ez a paraméter – azaz a szellőztetőrendszer fajlagos elektromos teljesítménye – azt mutatja meg, hogy 1 m3 levegő áramoltatásához mennyi energia szükséges. Amennyiben a kiválasztott szellőztetőgép ventilátorának energiafelhasználása a fenti határérték alatt van, az mindenképpen jó jel. Azonban a döntő a gép összhatásfoka, amit a termikus hatásfok és ventilátorok fogyasztása együttesen ad meg.   

Termikus vagy hővisszanyerési hatásfok (Heat recovery rate) – ηHR ≥ 75 %

Ennek a paraméternek az értelmezéséhez tudni kell, hogy a szellőztetőgépek a hővisszanyerés elvén működnek. Ez azt jelenti, hogy télen az épületből kiáramló levegő energiatartalmának bizonyos részét átadja a beáramló hideg levegőnek. (Nyáron ez éppen fordítva történik.) A Passzívház Intézet előírásainak akkor felel meg egy szellőztetőgép, ha az említett hőmennyiségnek legalább 75%-át átadja a beáramló hideg levegőnek. 

Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az elhasznált levegővel együtt nem engedjük ki a lakásból a benti hőt. Ehelyett egy hővisszanyerős szellőztetőgép segítségével nagy részét visszanyerjük és a beáramló hideg levegő fűtésére használjuk. 

Fontos megjegyezni, hogy melegebb éghajlaton a 75% körüli valós hővisszanyerési hatásfok elegendő, azonban a magyarországi, hűvösebb klímával megáldott országok esetében javasolt a 87% feletti hővisszanyerési hatásfok.

A rendszerbe belépő külső levegő hőmérséklete (Comfort/Supply air temperature) – minimum 16,5 Celsius fok

A passzívház lényege, hogy az épület fűtésére a lehető legkevesebb energiát használjuk fel, illetve az erre fordított energiamennyiséget a környezetből valamint az úgynevezett hulladékhőből nyerjük. Ennek érdekében a szellőztetőrendszerbe belépő külső, hideg levegőnek a távozó, meleg levegő hőjének minél nagyobb részét át kell vennie. Így a belépő levegő hőmérséklete megfelelő lesz. Erre azonban nem minden szellőztetőgép képes. 

A keresztáramú hőcserélővel felszerelt gépek sokkal olcsóbbak, de hatékonyságuk messze elmarad a kereszt-ellenáramú hőcserélős szellőztetőgépekétől. Amennyiben a hatékony működés és az alacsony rezsiköltség a cél, érdemes kereszt-ellenáramú hőcserélővel ellátott szellőztetőgépet beszerezni.

kereszt-ellenaramu_hocserelo_easykit_03

A szellőztetőgép összhatékonysága (Efficiency ratio)

Bár erre nincs külön passzívház-előírás, mégis talán ez a szellőztetőgépek valós teljesítményét leginkább kifejező szám. Jelzi a rendszer összesített teljesítményét a ventilátor energiafelhasználását is figyelembe véve. Azaz megmutatja, hogy mekkora a hőcserélővel visszanyert hőmennyiség révén realizált energiatöbblet és a rendszer energiafelhasználásának különbsége.

Milyen szellőztetőgépet válassz?

Magyarországon is elérhető számos különböző típusú szellőztetőgép. Mindegyiknek vannak előnyei és hátrányai. Ha azonban egy igazán hatékony, a legszigorúbb előírásokat is teljesítő eszközt keresel, akkor az általunk is forgalmazott Ubbink Ubiflux Vigor az egyik legjobb megoldás. 

Nézzünk néhány olyan jellemzőt, ami indokolja az Ubiflux Vigor vezető helyét a kereszt-ellenáramú hőcserélős szellőztetőgépek között. 

Prémium minőség

Az Ubiflux Vigor gyártója, a Brink Climate Systems B. V. egy hollandiai székhelyű vállalat, amely az USA-ban és több európai országban is rendelkezik leányvállalatokkal (például: Egyesült Királyság, Belgium, Franciaország, Németország, Írország). 

A Brink neve egyet jelent a legmodernebb, világszínvonalú technikával, a kimagasló műszaki minőséggel és az értékálló, tartós műszaki berendezésekkel. A Brink termékei nemcsak a szellőztetés, de a hűtés, a fűtés és a melegvíz-ellátás terén is garanciát jelentenek a korszerű, környezetbarát, egészséges és komfortos életkörülmények kialakítására és hosszú távú fenntartására. 

Kereszt-ellenáramú hőcserélő 

Az Ubiflux Vigor központi hővisszanyerős szellőztetőgép a jelenleg elérhető legmagasabb műszaki színvonalat képviseli. Kereszt-ellenáramú hőcserélővel van felszerelve, amely a Passzívház Intézet minősítése szerint a benti és a kinti levegő hőcseréjét 91%-os hatásfokkal végzi. Ez a magyar piacon jelenleg az egyik legjobb hatásfok.

Ventilátor

Az Ubiflux Vigor ventilátora egy új típus, ezért hatásfoka megelőzi a kategóriában általánosan alkalmazott ventilátorok teljesítményét. Ebben legnagyobb szerepe egy olyan mérő és vezérlőrendszernek van, ami figyeli a rendszer és a légáramlás változásait, ami alapján beavatkozik. A mért adatoknak megfelelően folyamatosan szabályozza a ventilátorok működését.

hővisszanyerős szellőztető ventilator

A ventilátor innovatív formatervezésének köszönhetően energiafogyasztása jóval alacsonyabb, mint ami a hasonló szellőztetőgépek esetében megszokott. 

COP – jósági fok

A COP (coefficient of performance – jósági fok) egy teljesítménymutató érték. A hővisszanyerős szellőztetőgépek esetében ez a legfontosabb paraméter, amely a gép végső, összesített hatékonyságát jelzi. Pontosan azt mutatja meg, hogy a hővisszanyerős szellőztetőgép a villamos teljesítmények felhasználásával milyen hatékonysággal képes hőteljesítmény előállítására. 

Minél nagyobb a COP értéke, annál hatékonyabb a szellőztetőgép. Összehasonlításul: egy villanykazán COP értéke 1, egy jó minőségű hőszivattyú pedig 3,5-4,3 közötti COP értékkel rendelkezik. Az Ubiflux Vigor COP értéke 19,6, amely a kereszt-ellenáramú hőcserélős szellőztetőgépek között a legmagasabb. 

Pin It on Pinterest