+36 70 365 2400 info@easykit.hu

Szellőztető rendszer ár

A szellőztető rendszer ár nagyon sok paramétertől függ. Igyekszünk a lehető legjobb módon választ adni, mennyibe kerül számodra a megfelelő szellőztető rendszer. Természetesen abszolút pontos árakat nem tudunk adni a házad vagy lakásod terveinek és igényeid megismerése nélkül, hiszen minden rendszert egyedileg meg kell tervezni, hogy jól működjön. Úgy gondoljuk, az alábbi útmutató nagyon pontos becslést ad az adott típusú szellőztető rendszer árairól.

Célunk, hogy a különböző műszaki megoldások (szellőztető rendszerek) árszintjeire megfelelő becslést adjunk, és segítsünk, mik azok a tulajdonságok, amelyekre figyelni kell és befolyásolják az árakat.

Központi, hővisszanyerős szellőztető rendszer lakásokba és családi házakba

Rögtön a legjobb megoldással, a központi hővisszanyerős szellőztető rendszerrel kezdjük, mivel ez a legjobb megoldás az esetek nagy részében.

Egy jó minőségű, lakossági használatra tervezett központi hővisszanyerős szellőztető rendszer ára bruttó 900.000 – 1.600.000 Ft között van a lakás mérete, a bennt élők száma és a kiválasztott rendszer függvényében.

Elmondható, hogy ebből a keretből beépíthető a legmodernebb, 90% körüli valós (Passzívház intézet szerint minősített) hővisszanyerési hatásfokú központi szellőztetőgép, hangcsillapított szellőző csatornákkal és szelepekkel együtt.

A központi hővisszanyeréses szellőztető rendszer legjobb tulajdonsága, hogy folyamatosan szűrt és friss marad a levegő a lakáson belül, a páratartalom szintje optimális, ami megakadályozza a penészedést és gyakorlatilag nincs hőveszteség.

Mi befolyásolja az árakat?

 • A központi, hővisszanyerős szellőztető gép minősége (hővisszanyerési hatásfok, ventilátorok hatékonysága)
 • Csővezeték rendszer kialakítása acél spirálkorcolt csövekkel (olcsóbb, de hangosabb), vagy antibakteriális, antisztatikus flexibilis műanyag szellőztető csővel (picit drágább, de csendesebb és egyszerűbb kivitelezni)
 • Beszívó és elszívó szelepek vagy rácsok (acél, műanyag, design: általában a szelepek olcsóbbak, a rácsok drágábbak, de szebbek)
 • Páravisszanyerős hőcserélő téli időszakra (entalpia hőcserélő, télen segít, hogy a páratartalom nem csökkenjen túl alacsony szintre)
 • Talajhőcserélő beépítése (nagy méretben hatékony, de csak akkor javasoljuk, ha kritikus az energetikai minősítés miatt.)
 • Rendszer automatizálás (CO2 érzékelés, páratartalomra szabályzás, zóna szellőztetés a felhasznált villamos energia optimalizáláshoz)

A még jobb rendszer költség becslés érdekében, valódi rendszerek alapján csomag ajánlatokat is készítettünk!

Központi elszívásos, hővisszanyerő nélküli szellőztetőrendszer

Sokszor az anyagiak nem teszik lehetővé egy központi hővisszanyerős szellőztető rendszer kialakítását, ilyenkor igyekszünk kompromisszumot találni, hogy a ház vagy lakás megfelelően szellőztetett legyen, de a költségek alacsony szinten maradjanak.

Ilyen, alacsony költségvetésű esetekre van, amikor alkalmazható a központi, elszívós szellőztető rendszer, ahol a friss levegő beszívási pontok a vizes helyiségek (konyha, fürdőszoba, mosókonyha) falain vagy ablak kereteiben kapnak helyet, egy központi ventilátor pedig gyengülő légminőség érzékelés esetén nyitja ezeket a szelepeket és átszellőzteti a lakást. Csőrendszer kiépítése csak az elszívó oldalon szükséges, így a befúvó oldal csővezetékének az ára megspórolható.

A központi elszívásos szellőztető rendszer előnye az ablaknyitáshoz képest, hogy szabályzott: szellőztetés csak indokolt esetben és megfelelő mértékben történik, biztosítva a friss, egészséges levegőt a legkisebb hőveszteség árán.

A központi elszívós rendszereket sok helyen olcsó alternatívának adják hővisszanyerős szellőztetőrendszer helyett. Az igazság az, hogy a megtakarítás meglehetősen alacsony, hiszen a jó minőségú, az ablakba vagy a falba épített beszívő szelepek drágák, és a sok érzékelő miatt a központi gép sem a legolcsóbbak közé tartozik. Léteznek persze olcsó, akár házilagosan kivitelezhető légbevezetők is, amelyek kézzel állíthatók, ezek viszont pont a lényegi elemét, a folyamatosan szabályzott, automatikus szellőztetést veszik ki a rendszerből, így beépítésüket nem javasoljuk.

A két rendszer (központi hővisszanyerős és központi, hővisszanyerő nélküli elszívós) közötti ár különbséget a hővisszanyerős szellőztető rendszer gyorsan behozza a magasabb hatáfok miatt. Minden esetben javasoljuk, hogy lépj velünk kapcsolatba, tapasztalatunk szerint a legtöbb esetben tudunk olyan hővisszanyerős szellőztető redszert találni, ami árban is megfelelő, komfortban viszont sokkal jobb.

Egy jó minőségű, szenzorokkal ellátott központi elszívós szellőztető rendszer ára bruttó 450.000 – 900.000 Ft között alakul a lakás mérete, elrendezése és a kiépítendő beszívási pontok és elszívó hálózat függvényében.

Mi befolyásolja az árakat?

 • A lakás mérete és a helyiségek száma, ahol ki kell építeni a légbevezető, valamint az elszívó pontokat
 • A légbevezető szelepek minősége (Csak az automata szelepeket tartjuk megfelelőnek, mert ezzel biztosítható a rendszer automatizálása és a jó energia hatékonyság)
 • Automatizáció (CO2 és Páratartalom (RH) érzékelők száma és minősége)
 • A központi egység teljesítménye és hatékonysága (Ventilátor típusa, szellőztethető helyiségek száma és légszállítás)
 • Zajszint (Légszelep, légcsatorna kialakítás, központi egység ventilátorai, csapágyazásuk)

Egyhelyiséges (decentralizált) hővisszanyerős szellőztető rendszer

Új építésű és közepes vagy nagyobb méretű házakba a legtöbb esetben központi, hővisszanyeréses szellőztető rendszert javaslunk, azonban előfordulhat, hogy a lakás mérete kicsi, vagy túl nagy felfordulással járna a légcsatorna hálózat kialakítása, ebben az esetben megfelelő megoldás egy vagy több decentralizált, hővisszanyerős szellőztető eszköz beépítése.

A decentralizált, hővisszanyerős készülék legnagyobb előnye, hogy magas hővisszanyerési hatásfoka mellett a kivitelezés egyszerű, csupán egy nagyobb furatot szükséges készíteni.

A helyiség szellőztető készülék alkalmas egy nagyobb szoba, pl. nappali szellőztetésére, 2-3 fő bennt tartózkodása esetén, de a levegő minősége érezhetően lassabban romlik több fő bennt tartózkodása esetén is!

Beépítését javasoljuk 90m2 alatti házak és lakások esetén, ahol a légtömörség (légzárás, ami műanyag vagy jó minőségű fa nyílászárók esetén általában megfelelő) nagyon jó és emiatt szükséges a friss levegő biztosítása. Megoldást jelent olyan esetben is, amikor a lakás egy forgalmas, vagy poros út mellett található és a levegő minősége emiatt nem lenne megfelelő szűrés nélkül.

A jó minőségű, magas hatásfokú hőcserélővel szerelt decentralizált, hővisszanyerős helyiség szellőztető rendszer (eszköz) ára bruttó 250.000 – 400.000 Ft között van.

Pin It on Pinterest