+36 70 365 2400 info@easykit.hu

A szellőztetés lényege

Penészmentes falak, friss és tiszta levegő, egészséges páratartalom költséghatékonyan. Úgy gondoljuk ezek a tényezők a legfontosabbak, ha valaki szellőztetőrendszert szeretne kiépíteni magának. Az EasyKitnél mi is így gondoljuk, és segítünk, hogy a legjobb, leghatékonyabb rendszert építsd ki magadnak. Szellőztetőrendszer házilag!

A szellőztetés szükségességének okai

A modern, jól szigetelt épületek (családi házak, lakások) párazártak és légtömörek, így a szennyező anyagok (pára, por, szén-dioxid) nem tudják elhagyni az épületet.

A lakásfelújítás (vagy új építés) során beszerelt műanyag, jó minőségű, modern fa nyílászárók (üveg rétegszámtól függetlenül) nagyon jól légzárnak, nem engedik se ki-, se beáramlani a levegőt. A házat vagy lakást a légtömörséggel gyakorlatilag megfojtjuk.

A légtömörségről és párazárásról sokszor halljuk, hogy problémát jelent. De ez nem igaz, pont az ellenkezője a helyzet: A légtömörség, jó szigetelés, párazárás az alapja a jó energetikájú, magas lakókomfortú háznak vagy lakásnak.

Az ablakok nyithatóak! Igen, valóban, az ablakok lehetnek nyithatóak, a nyitható ablakok viszont drágábbak, mint a fix kivitelűek. Ablaknyitás során, amikor a levegő odakint hideg, a hideg levegőt engedjük be, a hőveszteségen kívül a pára is gyorsan lecsapódik, amikor meleg van kinnt, akkor pedig a kinti, meleg levegőt engedjük be a kellemesen hűvös lakásba.

Ablak nyitás során pollenek, por, szennyeződés is belép a lakásba, ami szintén nem kívánatos, nem beszélve a rovarokról, és adott időszakban páráról, valamint az automatizáció és folyamatosság hiányáról: ablakon keresztül szellőztetni csak ideiglenesen lehet.

Megoldás a szellőztetés problémájára

A megoldás a folyamatos, gépi szellőztetés, ezek között is a legjobb, és már középtávon is legolcsóbb a hővisszanyerős szellőztetőrendszer beépítése.

Milyen előnyökkel jár egy hővisszanyerős szellőztető rendszer?

Egy kifejezetten a szellőztetésről szóló cikkben foglalkoztunk már a szellőztetés előnyeivel és pozitív élettani hatásaival. A legfőbb előnyök a teljesség igénye nélkül a következők:

  • A lakásban, házban a levegő folyamatosan friss marad, por, pollen, szennyező anyagok nélkül
  • Állandóan optimális páratartalom
  • Kevesebb nyitható ablak beépítése szükséges
  • Hővisszanyerős rendszer esetén gyakorlatilag nincs energia veszteség

A folyamatos, szellőztetőgéppel biztosított légcsere megoldást ad a legnagyobb problémákra, ami a penészedés és a rossz minőségű klíma.

A friss, egészséges levegőnek pozitív élettani hatásai is vannak, mint a jobb közérzet és a nyugodtabb alvás.

Milyen elemekből áll egy szellőztető rendszer?

Sok-fajta szellőztető rendszer érhető el, mi kizárólag azokkal foglalkozunk, amelyek tényleg megtérülnek, ezeknek a rendszereknek az elemeivel foglalkozunk itt. 

Szelepek

A légszelepek biztosítják a rendszer szabályozását, hogy egy adott helyiségbe mekkora mennyiségű levegő jusson be, és ezekkel lehet beállítani az elszívás mértékét is. Lakásoknál, kis és közepes méretű családi házaknál főleg esztétikai szerepe van. Valódi, műszakilag fontos szerepe nagyobb rendszereknél van, ahol a szellőztetőrendszer beszabályzása kritikus. A tapasztalataink és méréseink szerint a lakásokban és családi házakban a legfontosabb a jó tervezés, a szelepek megfelelő elhelyezése, hogy a ház friss levegővel átöblített legyen.

Szelepfogadók

Az az elem, mely a légcsatornákat összeköti a szelepekkel. A szelepfogadókból nagyon sok fajta létezik, nagyon olcsótól a drágáig. Otthoni felhasználásra azokat a szelepfogadókat javasoljuk, amelyek könnyen és gyorsan szerelhetőek, valamint nem igényelnek speciális szerszámot.

A legjobb a műanyag, flexibilis légcsatornához csatlakoztatható szelepefogadó (az easykit kínálatában az Uniflex rendszer), mert a minőségük a legmagasabb, áruk alacsony és nagyon könnyen szerelhetőek.

Légcsatorna rendszer

A légcsatorna rendszereket alapvetően két csoportra bonthatjuk: merev légcsatorna rendszer és flexibilis légcsatorna rendszer. Elmondható, hogy legtöbb esetben költség és időhatékonyabb, valamint műszaki szempontból is jobb megoldás a flexibilis műanyag szellőztető csőrendszer alkalmazása. Nagyon fontos, hogy a műanyag cső antibakteriális és antisztatikus bevonattal rendelkezzen, ez biztosítja a hosszú távon is higiénikus, csendes és megfelelően hatékony működést. Az EasyKit-nél kizárólag a legmagasabb minőségű ProfiAir csöveket használjuk, mivel megfelel minden kritériumnak, de az ára kedvező, és nagyon egyszerűen, rugalmasan illeszthető bármilyen rendszerbe.

Központi szellőztető gép

A szellőztető gép a rendszer lelke, nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen!

Mitől jó minőségű egy szellőztető gép?

A német Passzívház intézet folyamatosan minősíti a gépeket, valós, beépített körülmények között vizsgál, ami azt jelenti, hogy az általuk közreadott adatok egy házba vagy lakásba beépítés esetén is megállják a helyüket. Érdemes minden típusú hatásfokban kizárólag az intézet által hivatkozott adatokra hagyatkozni, így a gépek összehasonlíthatók.

Kizárólag azokat a gépeket érdemes számításba venni, amelyek megtalálhatóak a Passzívház intézet listáján, Magyarországon forgalmazzák őket, és a hővisszanyerési hatásfokuk 80% feletti.

A többi gép a legtöbb esetben több problémát okoz, mint hasznot!

A hővisszanyerési hatásfokon kívül fontos még a ventilátorok fogyasztása is, ami döntően befolyásolhatja az egész rendszer hatékonyságát: mindig az egész gépet kell nézni, jelenleg a legjobb elérhető, de mégis gazdaságosan beszerezhető szellőztetőgép az Ubbink Vigor.

A szellőztetőgép mérete is fontos lehet, léteznek padlóra, falra és mennyezetre vagy falra szerelhető egységek is.

Szűrők

Nagyon fontos még a szellőztetőgép szűrője: a tiszta, szűrt levegőhöz elengedhetetlen, és a hőcserélő eltömődése ellen, tisztán tartása érdekében is nagyon fontos. A jó minőségű, hővisszanyerős szellőztető gépekhez több típusú szűrőt lehet beszerezni: az egyszerű pollenszűrő változattól (G3) egészen a füstöt is kiszűrő (F7) minőségű szűrőig.

A szűrőcsere a legtöbb szellőztetőgépnél félévente esedékes: bizonyos szűrő típusokat egyszer lehet takarítani és fertőtleníteni, majd visszatenni a szellőztetőgépbe, de évente mindenképpen cserélni kell. Természetesen az elhasználódás függvényében a szűrőcsere időtartama változhat. Mindeképpen olyan hővisszanyerős szellőztetőt kell választani, ami jelzi a szűrőcserét!

Vezérlés, szabályzás

A rendszer szabályozója az utolsó elem, főleg olyan lakásokban lehet fontos a programozható kivitel, ahol nem egész nap tartózkodnak bent, hogy az energia hatékonyság még magasabb legyen.

A legtöbb passzívház minősített szellőztető gép ellátható zóna szellőztető kapcsolóval is, aminek a beépítése nagy kapacitású, speciális használatú házaknál lehet indokolt.

Üzemeltetés esetén a leghatékonyabb vezérlés a szén-dioxid és páratartalomra történő szabályzás, zóna szabályzással kombinálva. Létezik központi automatikus szabályzás, és létezik helyiségenkénti mérés alapján működő szabályzás is. Tapasztalatunk alapján a legtöbb esetben ezeknek a rendszereknek a többletköltsége magas, megtérülésük viszont a legtöbb esetben nem bizonyítható. Vannak, akik azt javasolják, hogy mindenképpen szén-dioxid és páratartalom szabályzásra kell még költeni, a több ezer EasyKit szellőztetőrendszer üzemeltetési tapasztalata az, hogy ha a szabályzás nem írja elő, akkor csak nagyon ritka esetekben érdemes páratartalom és szén-dioxid szabályzást beépíteni.

Milyen rendszert válassz, ha magadnak, házilag szeretnéd szerelni?

Azt gondoljuk, az épületgépészeti rendszerek közül a szellőztetés a leggyorsabb, legkönnyebb és leglátványosabb eredményt hozó rész, kifejezetten javasoljuk, hogy magadnak szereld össze!

Mindenképpen olyan rendszert válassz, ami megfelel az alábbiakban részletesen ismertetett tulajdonságoknak. Lehet, hogy találsz kicsit olcsóbbat, de nem éri meg a legolcsóbbat választani. A minőséget válaszd, már középtávon is jobban jársz! A mi javaslatunk:

  • Flexibilis, műanyag légcsatorna rendszer
  • Passzívház intézet szerinti legalább 84% hővisszanyerés
  • Szakértő által elkészített terv

Ezen az oldalon, eddigi tapasztalataink szerint tipikus házakhoz és lakásokhoz való teljes rendszereket állítottunk össze, úgy gondoljuk, érdemes megnézni őket!

Csomagjaink összeállításánál kifejezetten nagy hangsúlyt fektettünk a “szellőztetőrendszer házilag” kivitelezhetőségére: Minden rendszerünk olyan, amit házilag össze tudsz szerelni komoly szaktudás és tapasztalat nélkül is, magas minőségben!

Mire kell még nagyon figyelni?

Méretezés

Fontos, hogy a házadnak vagy lakásodnak és a benne élő személyeknek megfelelő mennyiségű levegő jusson a lakásba, a megfelelő pontokon. Kérd szakértők segítségét, hogy biztos megfelelő legyen a rendszer!

Zaj

Fontos, hogy a megfelelő mennyiségű levegő a lehető legalacsonyabb zajszinten jusson be. A műanyag, flexibilis légcsatorna rendszer a legjobb választás ehhez.

Elhelyezés

Mindenképp konzultálj egy szakértővel a szellőztetőrendszer elemeinek beépítéséről.

Nagyon fontos, hogy a lakásod friss levegővel átöblített legyen, ez biztosítja a kellemes közérzetet! A szelepek és a központi elemek elhelyezése kritikus fontosságú, lakások és családi házak esetében fontosabb, mint a beszabályozás!

Hőcserélő

Fontos, hogy kereszt-ellenáramú (NEM keresztáramú!) hőcserélővel ellátott központi vagy akár decentralizált készüléket szerezz be. A kereszt, kettős kereszt áramú légcserélőknek vagy nagyon gyenge a hatásfokuk (<60% hővisszanyerés, bár sokszor 85%-ot is ráírnak, ezt nem szabad elhinni!), vagy nagyon sokat fogyasztanak, és az össz-hatékonyságuk romlik.

Szabályzás

A szabályzási lehetőségek között lényeges különbségek vannak: érdemes programozható vezérlést beszerezni, ezzel villamos energiát lehet megtakarítani.

A beszabályzás akkor szükséges, ha az épület, amibe a szellőztető rendszer kerül, nagy méretű (>600m3/h szellőztetés szükséges, ami kb. 15-20 bent tartózkodó embert jelent), vagy valamilyen minősítés megköveteli a beszabályozást (pl. passzívház minősítés).

Talajhőcserélő

A talajhőcserélő egy külső, földbe ásott cső, amivel télen a hideg külső levegő egy kicsit felmelegszik, amíg a szellőztetőgéphez ér, nyáron pedig lehűl.

A hatásfoka igen gyenge, a tisztítása nagyon fontos lenne, de nagyon nehezen és körülményesen végezhető csak el (már ha elvégezhető), így csak speciális esetekben ajánljuk, amikor mással nem oldható meg a kívánt hatékonyság. (Pl. az épület passzívház minősítése.)

Mi a legjobb módszere a szellőztetőrendszer házilag szerelésének?

1. Tájékozódás

Mindenképpen beszélj egy szakértővel! A szellőztetőrendszer kiválasztása hosszú távra szól, befektetést igényel, így fontos a megfelelő kiválasztás!

2. Beszerzés

Olyan cégtől szerezd be a rendszert, aki valódi segítséget ad a telepítéshez, és abban az esetben is vállal garanciát, ha magadnak szereled!

3. Szerelés

A szellőztetőrendszer beszerelése nem bonyolult dolog, de sok kis fogás és szabály van, amit be kell tartani ahhoz, hogy jó legyen a szerelés. Olyan céget válassz, akik segítenek a beszerelésben, írásban is vállalják ezt, valamint ellátnak megfelelő oktató anyagokkal, és kérdezhetsz tőlük a folyamat előtt, közben és a végén is!

4. Üzembe helyezés

A szellőztetőrendszer üzembe helyezése egyszerű feladat, ha a szerelés során minden rendben történt. Olyan céget válassz, akik abban az esetben is vállalnak garanciát, ha magadnak helyezed üzembe a berendezéseket. Az EasyKit javasolja, hogy szakértők indítsák el a rendszert, ebben az esetben 3 év extra jótállást vállalunk.

 5. Karbantartás

A szellőztető rendszerek karbantartása a szűrőcserére korlátozódik. 5 évente érdemes vizsgálatot végezni, hogy a szellőző csatornák megfelelően tiszták-e, és ha elkoszolódtak, akkor ki kell őket tisztítani.

Pin It on Pinterest