+36 70 365 2400 info@easykit.hu

Kondenzációs gázkazán

A kondenzációs gázkazán környezetbarát és energiatakarékos módon biztosítja számunkra a maximális hatásfokot és a magas hőérzetet a fűtésszezon minden időpontjában.

Telepítse a kondenzációs kazánját a szerelési útmutatások alapján, gyorsan és egyszerűen. Jelentős költség megtakarítást tud elérni, mindezt az előnyök elvesztése nélkül: magas megtérülés, biztonságos és könnyű karbantarthatóság. A gázfűtési rendszerét megújuló energiaforrásokkal kombinálva tovább növelheti annak hatékonyságát.

Innovatív technológia

A kondenzációs gázkazánban végbemenő égési folyamat során a szénhidrogénekből nagy mennyiségű vízgőz (pára) is keletkezik a füstgázokban. A füstgáz magas hőmérsékletű, amely a hagyományos gázkazánoknál a kéményen keresztül távozik és így elveszítjük ezt a rejtett hőenergiát. Azonban a kondenzációs gázkazán képes visszanyerni ezt a hőenergiát egy kondenzációs eljárás után a füstgázban lévő pára kicsapatásával (kondenzáció). A kondenzáció eljárás után az égéstermék hőmérséklete jelentősen lecsökken (40-60 C°-ra).

Gazdaságosabb

A gazdaságosság egyik főbb mérőfoka a hatásfok jelen esetben az égési hatásfok. Ez nagy mértékben függ a földgázból kinyerhető energiától. Egy kondenzációs gázkazán hatásfokán a hasznosított és a bevezette hőáram arányát értjük. A hagyományos égésű gázkazánok esetében, ahol a kondenzáció (az égés során keletkezett vízgőz) egy káros melléktermék. Itt a füstgázokkal együtt a kéményen át távozik a szabadba, ezzel együtt a benne lévő fel nem használt energiával.
A kondenzációs gázkazán ellentétben a hagyományos rendszerű gázkazánokkal hasznosítja a füstgázban lévő energiát azaz a vízgőz kondenzációs hőjét. Ennek tekintetében a kondenzációs gázkazán sokkal jobb hatásfokon tud üzemelni, mint a hagyományos gázkazánok. A kondenzációs gázkazán hatásfoka akár 109% is lehet.

Kondenzációs gázkazán és hagyományos gázkazánok teljesítményeinek összehasonlítása

Környezetbarát

A kondenzációs gázkazánban található szerkezeti elemek az égés során keletkező füstgázt 45-50 C°-ra hűtik le ami egyúttal le is csapódik. A kondenzátum a füstgázt is átmosva a kazán elvezető rendszerén keresztül – a csatornarendszerbe – távozik. Ennek köszönhetően a levegőbe kibocsátott, környezetre káros égéstermékek, mint a CO, NOx, lényegesen kisebb mennyiségben távozik a készülékből, mint a hagyományos gázkazánok esetében.

Biztonságos

Zárt égésterű gázkazánok esetében a biztonságos működés több szempontból garantált is. Egyrészt ezek a gázkazánok általában a lakótértől elzárt, egy erre a célra kialakított helységeben üzemelnek. A készülék az égéshez szükséges oxigént a külső térből nyeri méghozzá egy dupla falú füstgázelvezető rendszer pereme mentén. A gázkazánban keletkezett égésterméket egy hőálló ventilátor segítségével szintén a külső térbe távozik és így egy sérülésmentes gázkazán esetében a füstgáz visszaáramlása a lakásba kizárt. Bátran elmondható, hogy néhány extrém kiviteltől eltekintve a kondenzációs gázkazánok a zárt égésterük miatt az egyik legbiztonságosabb konstrukciók a gázkazánok családjában.

Teljesítmény

Kondenzációs gázkazán vásárlásakor figyeljünk arra, hogy a készülék képes legyen az épület hőigényének fedezésére ugyanakkor kerüljük el a túlméretezést. A szükségesnél nagyobb, túlméretezett kondenzációs gákazán rövidebb élettartammal bír. Ennek oka az, hogy a gázkazán több hőt termel, mint amennyit a fűtési rendszerünk képes felvenni. Ez azt eredményezi, hogy a kondenzációs gázkazánunk a kelleténél lényegesen többször fog ki, illetve bekapcsolni. Ezzel ellentétben egy optimálisan méretezett gázkazán szinte folyamatosan üzemel, elkerülve a gyakori be- és kikapcsolásokat. A háztartásunk számára megfelelő kondenzációs gázkazán helyes méretének kiválasztásakor jól alapként szolgálhat a tapasztalati értékek. A múltbeli fogyasztásból meghatározható, hogy mekkora kazánteljesítményt kell biztosítani.

Egy átlagos családi ház esetén:

Fűtés és meleg-víz előállításhoz elhasznált energia éves szinten:
28.000 kWh
Teljes terhelésű üzemórák száma adott évben:
2.000 h
Fűtőteljesítmény
28.000 kWh / 2.000 h = 14 kW

Kémény

A kondenzációs gázkazán füstgáz elvezetése egy fontos feladat, amiről gondoskodnunk szükséges. A keletkezett égéstermék elvezetéséhez más fajta kémény szükséges a hagyományos gázkazánok és más a kondenzációs gázkazánok esetében. Ebből adódóan ha egy hagyományos gázkazánt szeretnék lecserélni egy kondenzációs gázkazánra, akkor a kémény rendszert is átkel alakítanunk.

A két füstgáz elvezető rendszer közötti különbség a szerkezeti felépítésből és a használt anyagokból adódik.

A hagyományos turbós, zárt égésterű gázkazán esetében koncentrikus dupla falú alumínium cső, illetve a hozzá kapcsolódó tömítések és idomok alkotják a füstgáz elvezető rendszert. A kondenzációs gázkazánok estében a füstgáz elvezető rendszerének a belső, kisebb keresztmetszetű, műanyag csőből épül fel. Erre azért van szükség, mert a kondenzációs gázkazán működése során keletkező kondenzátum savas kémhatású, ami az alumínium csövet szétmarná.

Kondenzációs gázkazánok esetében kétféle rendszer létezik az égéstermék elvezetésére, amelyekből a telepítési hely adottságai döntik el, hogy melyik alkalmazható.

Koncentrikus rendszer
A kondenzációs gázkazán füstgáz elvezetése egy bélelt kéménybe központosító távtartókkal telepített nagyobb, illetve ezt körülvevő kisebb átmérőjű folytonos csövet telepítünk. A füstgáz a belső kisebb átmérőjű csövön távozik míg az égéshez szükséges levegő a külső, nagyobb étmérőjű csövön áramlik a kondenzációs gázkazán égésterébe.
Pozitív hatást gyakorol a kondenzációs gázkazán működésére, hiszen a beáramló friss levegőt előmelegíti a kiáramló füstgáz. Designe szempontból is egy jobb megoldás, mert csak egyetlen cső csatlakozik a kondenzációs gázkazánhoz.

Osztott rendszer
Ebben az esetben a kondenzációs gázkazán füstgáz elvezetése, illetve a friss levegő bevezetése két különálló, egymástól független csövön keresztül történik. Az égéstermék a bélelt kéményen keresztül távozik, távol a friss, kültéri levegő beszívásának helyétől. A kültéri friss levegő beszívása a kondenzációs gázkazán kültéri falán keresztül, másik kéményen vagy egy esetleges szellőző csatornán keresztül is.

Pin It on Pinterest