+36 70 365 2400 info@easykit.hu

A szellőztetés szabályai

A szellőztetés évszaktól és fűtési szezontól függetlenül mindig fontos kérdés az otthonunkban. Rossz belső levegő, penész, páralecsapódás, allergének akár mind megtalálhatóak lehetnek a rossz beltéri levegőben. A lakás szellőztetése azért is fontos, mert a friss levegő nem csak a mentális állapotunkat javítja, de az egészségünkre is pozitív hatással van. A szellőztető rendszert saját magunk is képesek vagyunk telepíteni megfelelő szakmai támogatással.

A minimális és a megfelelően szabályozott szellőztetés több, mint az általunk kinyitott ablakok, ajtók. Napjainkban az energiatudatos felhasználáshoz érdemes törekednünk a leghatékonyabb és a leggazdaságosabb szellőztetési mód megtalálására. A szabályozott szellőztető rendszer alkalmazásával elkerülhetjük az ablaknyitás okozta hőveszteséget és jelentős fűtési energiát takaríthatunk meg.

Miért fontos a zárt (légtömör) helyiség megfelelő szellőztetése?

 • Rendkívül magas számban nőtt az asztmás és allergiás megbetegedések száma az utóbbi pár évben. Az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet által végzett kutatás alapján 2010 és 2015 között 41.529 fővel növekedett az asztmás megbetegedettek száma a magyar lakosság körében. Többek között a tüdőasztmás megbetegedések is kapcsolatba hozhatóak azzal, hogy egyre több időt töltünk zárt, rosszul szellőzött helységekben (iroda, tárgyaló, szoba). Ezeknek a helyiségeknek a légszennyezettsége igen magas a nem megfelelő szellőztetés miatt.

Nyilvántartott asztmás betegek száma Magyarországon

Nyilvántartott asztmás betegek száma Magyarországon - Szellőztetés

 • A megfelelő koncentráció-képesség és mentális frissesség egyik legfontosabb feltétele a megfelelő levegőminőség. Ennek hiánya negatív hatással van a teljesítőképességünkre. A száraz levegő 99.96%-át három gáz alkotja: Nitrogén (N2): 78.08% | Oxigén (O2) 20.95% | Argon (Ar) 0.93%. Az itt felsorolt gázokon kívül a levegőben más gázok is megtalálhatóak. Ilyen gáz a szén-dioxid (CO2), metán (CH4), ózon (O3) illetve még szénhidrogének. Természetesen a környezetünkben lévő levegőben vízgőz is található.
  Az emberi szervezet természetes működése során oxigént (O2) vesz fel és szén dioxidot (CO2) bocsát ki kilégzés útján. Egy ember átlagos szén-dioxid (CO2) termelése ülés, olvasás esetén 0,3 m3/h, míg nehéz fizikai munka során több, mint 0,75 m3/h.

Az ember szén-dioxid termelés - szellőztetés

Optimális páratartalom biztosítása a lakásban

 • Az otthonukban lévő magas páratartalom nem csak esztétikailag zavaró, de számos komoly betegség forrása is lehet. Az emberi légzőszervek számára az ideális 40-60% relatív páratartalom. A magas páratartalom a lakásban káros hatást gyakorol a légzőszervekre. Az otthonunkban folytatott tevékenységek nagy része során pára képződik. Lélegzetvételünk, főzés, mosás, ruhaszárítás, fürdés, mind olyan tevékenységek, amelyek során nagy mennyiségű pára keletkezik. Az így keletkezett magas páratartalmat megfelelő módon elvégzett szellőztetés segítségével tudjuk az emberi légzőszervek számára is ideális mértékig csökkenteni.
 • A relatív magas páratartalomnak több negatív hatása is van. Egyrészt növeli a poratkák elszaporodásának veszélyét, a hideg falfelületeken páralecsapódást eredményez, amely kedvező a gombák és baktériumok elszaporodásához. A penész hatása a szervezetre káros, hiszen az egészségre ártalmas, nagy mennyiségű szerves vegyület felszabadulását eredményezi.

Optimális relatív páratartalom - szellőztetés

 • Otthonunkban a széndioxid (CO2) jelenlétét elsősorban az emberi kilégzés okozza, amely egy átlagos ember estében ez 18 liter/óra széndioxid kilégzést jelenti. A széndioxid kilégzését legtöbb esetben pára kilégzése is kíséri.
 • Háztartásainkban olyan káros és veszélyes anyagok is megtalálhatóak, mint a szénmonoxid (CO), radon, azbeszt, nitrogén-oxidok, illetve a dohányfüst és a penész, poratkák. Ezeknek a káros anyagok eltávolításra egyedül a szellőzés, helyiség szellőztetés nyújt megoldást.

6 fontos ok a szellőztetés mellett

Milyen módon kell megfelelően szellőztetni?

A légtömör helyiségek szellőztetése kulcsfontosságú – és egyáltalán nem mindegy, hogyan történik. Nem csak egészségügyi okok, de a lakás állapotának megtartása és a költséghatékonyság miatt is fontos betartani ezeket a szabályokat.

 1. Friss levegőellátás biztosítása.
 2. A levegő áramoltatása az otthonunkban.
 3. Az elhasznált, szennyezett levegő csere.
 4. Friss levegő a száraz helységeken keresztül történő áramoltatása: nappali, hálószoba…

Az elhasznált belső levegő a nedves helységeken (fürdőszoba, WC) keresztül távozik.

A házunkban vagy a lakásunkban található ablakok kinyitása és kereszthuzat “csinálása” elsőre jó megoldásnak tűnhet. Azonban több problémát is felvet a szellőztetés ezen módja. Felmerül a kérdés, hogy mit tegyünk, amikor éppen nem tartózkodunk a lakásunkban, házunkban és nincs, aki kinyissa az ablakokat.

Hasonló probléma merül fel éjszaka is, hiszen nem életszerű az, hogy minden éjszaka felkelünk azért, hogy a lakás helységeit átszellőztessük.

Az ablakok kitárásával végrehajtotta intenzív szellőztetés kipróbált módszer, de mit tegyünk, ha nincs kéznél senki, aki ezt a feladatot elvégezze. Továbbá, hogyan lehet az éjszakai órákban megoldani a szellőzést, ha figyelembe vesszük a hazánkban jelenleg érvényben lévő MSZ 04-140-2:1991 szabványt, ami előírja, hogy a helyiségek páraegyensúlyát a páraképződés miatt szellőztetéssel fenn kell tartani.

Ez azt jelenti, hogy olyan mértékű szellőzést kell biztosítani, ami nem engedi a páratartalmat huzamosabb ideig a kritikus kicsapódási érték (kapilláris kondenzáció) közelébe emelkedni.

Milyen gyakran szellőztessünk?

Milyen szellőztető rendszert válasszunk?

Lakások szellőztetése alábbi módokon történhet:

 • Természetes módon – ablak kitárásával, kereszthuzat segítségével
 • Mechanikus, szabályozott módon – hővisszanyerés nélkül
 • Mechanikus, szabályozott módon – hővisszanyeréssel

Természetes mód

A szellőztetés ezen módja az ablakok teljes kinyitásával történik hirtelen, gyors szellőztetéssel vagy csupán résnyire nyitott ablakokkal. A nyitott ablakokkal történő szellőztetés esetén a szellőztetés mértéke túl nagy vagy túl kicsi lehet, de semmiképpen nem megfelelő módon szabályozott. Az ablakok körüli levegő teljesen lehűlhet, míg a lakás több részén maradhatnak szellőzetlen területek. Az ilyen módon történő szellőztetési mód ugyan rendkívül egyszerű, de sem energetikai, sem anyagi, sem egészségügyi szempontból nem megfelelő az otthonuk, illetve a benne élők számára.

Mechanikus, szabályozott módon – hővisszanyerés nélkül

A hővisszanyerés nélküli szabályozottan működő mechanikus szellőztető rendszer működése esetén a légcserét egyetlen központi ventilátor végzi. Ebben az esetben a központi ventilátor egy úgynevezett akusztikus ventilátor, amely csendes, alacsony fogyasztású köszönhetően az elektronikusan szabályozott kis teljesítményű motorjának. Alacsony zajszinttel való működésének köszönhetően beépíthető álmennyezetbe vagy akár egy a lakásban található beépített szekrénybe.  A páraérzékeny, higroszabályozású (pára érzékeny) szellőző rendszer működése rendkívül egyszerű. Az elhasznált, párával telített levegő elszívását az otthonunk vizes helységéből végzi a rendszer.

Ezek a helyiségek a fürdőszoba, mosdó, konyha, ahol nagy mennyiségű párát termelünk a mindennapok során. A friss levegő a légbevezetőn keresztül érkezik a lakószobákba, nappali, hálószobákba. A friss levegő ellátást, elosztást a légvezetőkben elhelyezett páraérzékelő végzi. Ez a fajta szellőztetési rendszer telepítése egyszerű és megfelelő elkészítéssel nem okozhat gondot a beszerelése.

Mechanikus, szabályozott módon – hővisszanyeréssel

A fent felsorolt két szellőztetési típus hiányosságait és hátrányait küszöböli ki a hővisszanyerős szellőztetési rendszer. A hővisszanyerős szellőztető rendszer központi eleme a hővisszanyerő, amin az otthonuk teljes szellőző levegője keresztül halad és biztosítja számunkra a megfelelő minőségű friss levegőt. Egyik nagy előnye, hogy az otthonunk levegőjének hőtartalmát képes újrahasznosítani, amit a keresztáramú hőcserélőn nyerik vissza, amely a befújt friss levegőt melegíti elő. Így jelentős akár a hulladékhő 90%-át is képesek vagyunk visszanyerni, ami szintén jelentős energia megtakarítást eredményezhet. A hővisszanyerős szellőztető rendszer telepítésén is tudunk költségeket megtakarítani, ha a telepítést mi végezzük el egy magas szakmai tudással rendelkező csapat támogatásával.

Szellőztetés mechanikus, szabályozott módon - hővisszanyeréssel

Új építésű családi ház és lakás szellőztetése

Minden új építésű lakás illetve családi ház esetén törvényi előírások szabályozzák azokat a paramétereket amelyeknek meg kell felelniük. Ez vonatkozik a ház vagy lakás szerkezeti elemeire és felépítésére illetve magára az épületgépészet kialakítására is.

Korm. határozat 1246/2013. (IV. 30.) szigorított az új építésű lakások és családi házak hőkibocsájtási értékeit, amely nem passzívház szintű, de közel nulla energia igénynek felel meg.

Hőátbocsátási tényező értéke 2018

Energiatakarékos szellőztető rendszer

Az, hogy a közel nulla energiaigény milyen hatással van egy ház szellőztetésére illetve fűtésrendszerére előtte érdemes tisztázni, hogy pontosan mit is jelent a közel nulla energiaigény.
Az Európai Unió szabályozása erre csak egy általános meghatározást ad, amiben fő iránymutatás az, hogy a felhasznált energia nagy része megújuló energiából származzon. A közel nulla energiaigény pontos minimum követelményeinek meghatározását az egyes tagállamok hatáskörébe sorolja. Hazánkban az épület, lakás vagy családi ház, energia felhasználását úgy kell kiépíteni, hogy az arra fordított költség az épület becsült élettartama alatt megtérüljön.

Összefoglalva egy közel nulla energiaigényű lakás vagy családi háznak:

 • energia felhasználása alacsony
 • magas energia teljesítményű
 • energiaigényének jelentős értékét megújuló energiaforrásból fedezze
 • energia rendszerre fordított költség az épület becsült élettartalma alatt megtérüljön

Lakás szellőzőrendszer – Energiaigény

A szabályozás értelmében törekednünk kell az épület energiaigényét a lehető legalacsonyabbra szorítani amiben a szellőztetés, azon belül a hővisszanyerős szellőztetés egy fontos tényező több szempontból is. Egyrészt a lakásunk vagy családi házunk hő felhasználása jelentősen akár 40-50 %-kal is csökkenhet egy jól megtervezett rendszer és ezzel segítve a közel nulla energiaigény fenntartását.

A szellőztetés másik fontos pozitív tulajdonsága a mindig kiváló minőségű és egészséges levegő ami növeli a kényelem és komfortérzetünket.

Az előírásoknak köszönhetően közel légtömör lakást, családi házat kell építenünk aminek elengedhetetlen részei a kiváló szigetelésű nyílászáróknyílászároknyílászárók illetveés falak a falak megfelelően vastag hőszigetelése. Így gyakorlatilag egy teljesen zárt épületet kapunk, aminek a szellőztetése elengedhetetlen és: ebben nyújt nekünk megoldást a hővisszanyerős szellőztető rendszer.

Pin It on Pinterest