+36 70 365 2400 info@easykit.hu

A padlófűtés szerelés sokak szerint egy komplex sok munkával járó, költséges és nagy szakmai tudást igénylő feladat. Azonban ha megnézzük egy padlófűtés szerelés lépéseit és azokat az eszközöket, amelyek ehhez szükségesek, mindjárt világossá válik számunkra, hogy ezt mi magunk is meg tudjuk csinálni. Természetesen a fűtés méretezéséhez, az anyagok és alkatrészek kiválasztásához, illetve a szerelési tervek elkészítéséhez szükségünk van szakemberre. Ebben tud segíteni az Easykit csapata, de maga a szerelés legalább olyan gyors, mint egy gepárd.

Padlófűtés

A padlófűtés során nem csinálunk mást, mint alacsony hőmérsékletű meleg vizet keringtetünk a burkolat alatt található csővezeték rendszerben. Az így felmelegített padló sugárzás formájában továbbítja a hőt, melegíti az otthonunkat és magas komfort érzetet biztosít nekünk.

A padlófűtés előnyei között szerepel az alacsony energiafelhasználás, amelyhez természetesen megfelelő fűtőberendezés – hőszivattyú, kondenzációs gázkazán – szükséges. Ez a fűtés típus biztosítja a legmagasabb komfortérzetet számunkra, köszönhetően az egyenletes hőmérséklet elosztásnak, és az állandó hőmérsékletnek.

A padlófűtés hátránya a hosszabb felfűtési idő, ami az átmeneti időjárás szakaszokban, illetve a fűtési szezon elején okozhat gondot.

A padlófűtésnek számos típusa van, mi most ebben a posztban egy polisztirol rendszerlemezzel szerelt padlófűtés szerelésének menetét mutatjuk meg.

Nulladik lépés

Minden fűtésrendszer szerelést megelőz egy tervezési fázis, ahol a kiválasztjuk a legoptimálisabb típust és rendszert. Készül egy hőszükséglet számítás, illetve megtervezésre kerül az egész padlófűtésrendszer, pontos alkatrész listával és fektetési tervvel. Mi az Easykit, ezt a tervet, illetve a szerelési útmutatót az alkatrészekkel együtt biztosítjuk mindenkinek.

Előkészületek

Ahhoz, hogy a padlófűtés szerelése zökkenő mentes legyen, elő kell készítenünk az aljzatot. Itt egy 4-8 cm sík betonpadló szükséges, más néven esztrich, amely hideg és meleg burkolat közvetlen befogadására is alkalmas.

Osztó-gyűjtő

Padlófűtés szerelés központi eleme az osztó-gyűjtő rendszer szerelése. Az osztó-gyűjtő feladata a vízáramlás szabályozása a padlófűtés rendszerben. Padlófűtés szerelés estén az összes padlófűtés cső csatlakozik az osztó-gyűjtőhöz, ennek köszönhetően a helységek hőleadása külön szabályozható. Az osztó-gyűjtőt a kiviteli terv szerinti helységbe, egy osztó-gyűjtő szekrénybe rögzítsük fel. A padlófűtés csöveket az osztó-gyűjtőhöz – PEX típusú csövek esetén – szorítógyűrűs csatlakozóval tudjuk rögzíteni.

Szegélyszigetelés

Abban az esetben, ha kész van az esztrich célszerű azt, illetve a helység oldalfalait – 15, 20 cm magasságban – portalanítani. Az oldalfal portalanítására azért van szükség mert a dilatációból fakadó problémák elkerülése érdekében el kell helyeznünk egy úgynevezett szegélyszigetelést az oldalfalakra.

Rendszerlemez fektetés

A padlófűtés szerelés következő lépése a polisztirol rendszerlemez fektetése a már fentiek szerint előkészített esztrich felületre. A rendszerlemez egy olyan speciális felületi kialakítású polisztirol lap, amely lehetővé teszi a padlófűtés-csövek rögzítő elem nélküli fektetését, és kiváló hőszigetelést is biztosít. A rendszerlemezeket nem kell külön rögzíteni az aljzathoz, elég csak lefektetni egymáshoz kapcsolódva. A fecskefarkos elemkapcsolat révén a táblák szorosan illeszkednek egymáshoz. Könnyen és gyorsan méretre tudjuk vágni egy egyszerű vágókéssel

Csőfektetés

A padlófűtés szerelés esetében a csövek fektetését az előre megkapott terv alapján végezzük. Több féle fektetési mód is létezik, a legelterjedtebb a csigavonalas elrendezés. Ügyeljünk arra, hogy az előírt osztástávolságot meghagyjuk. A padlófűtés-csövet a lábunkkal a pogácsák közé nyomva tudjuk rögzíteni a rendszerlemezhez.

Padlófűtés szerelés – utolsó fázis

A padlófűtés-csövek lefektetése, és az osztó-gyűjtőhöz való csatlakozás után mindenképpen ellenőrizzük a rendszert. Végezzünk nyomáspróbát, ellenőrizzük, hogy nincs-e szivárgás a rendszerben, és ha szükséges, akkor javítsuk ezeket a hibákat. Ellenőrizzük azt is, hogy az építkezés során nem mozdultak el a csövek és az előírt fektetési rendnek megfelelően vannak fektetve. Ha ezekkel kész vagyunk, kezdhetjük a padlófűtés burkolását.

Pin It on Pinterest